Tăriceanu, la Comisia de anchetă a SPP: Agenţii SRI erau atât de discreţi încât reuşeau, precum musca, să nu fie văzuţi de SPP

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost audiat marţi la Comisia parlamentară de anchetă a SPP pentru a da detalii în legatură cu cei şapte ani în care ar fi fost interceptat. Tăriceanu le-a spus parlamentarilor că ori serviciile au folosit metode desprinse din filme pentru a-l supraveghea, ori Serviciul de pază și protecție a refuzat să îl înștiințeze în privința faptului că era supravegheat de SRI. 

RomaniaTV.net
09 oct. 2018, 08:28
Tăriceanu, la Comisia de anchetă a SPP: Agenţii SRI erau atât de discreţi încât reuşeau, precum musca, să nu fie văzuţi de SPP

„Da, am primit în urmă cu ceva timp o informare de la Parchetul de pe lângă ICCJ în care am fost înştiinţat de o serie de interceptări care s-au făcut în ceea ce priveşte persoana mea. (…) Se pune problema unei coliziuni între aceste activităţi de supraveghere realizate probabil de procuratura prin intermediul Serviciului de Informaţii, respectiv SRI, si obligaţiile SPP. Nu am avut din partea SPP nicio semnalizare care să îmi indice că sunt obiectul unei astfel de supravegheri. (…) Acest lucru poate să presupună mai multa variante. Una dintre variante ar fi că serviciile care făceau aceste operaţiuni erau foarte discrete încât reuşeau, precum musca,  să nu fie văzute nici de SPP. De ce nu? Intrau, poate, pe burlan şi pe acolo nu era asigurată niciun fel de pază. Ca în filme”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la audierea la Comisia parlamentară de anchetă a SPP.

„Generalul Iliescu (Dumitru Iliescu, audiat la comisie – n.r.) ne-a semnalat un caz unde suspectăm că ar fi o implicare a persoanelor din SPP în speţa domnului preşedinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Ca atare, prin votul unanim al comisiei, am decis ca săptămâna viitoare, în funcţie de programul dumnealui, să îl invităm pe domnul Tăriceanu la audieri în comisie. Aşa cum ne-a expus domnul general Iliescu despre competenţele SPP, o parte foarte consistentă din partea de protecţie reprezintă protecţia informativă. După părerea dumnealui, cei şapte ani de ascultare a domnului Călin Popescu-Tăriceanu nu numai că sunt ilegali, ci că serviciul trebuia să ştie şi trebuia să ia măsuri pentru contracararea acestor activităţi. De aceea vrem să îl invităm pe dl. Popescu-Tăriceanu, să ne explice dumnealui, fiind persoana în cauză, cum s-a simţit şi ce s-a întâmplat în cei şapte ani de mandat de ascultare”, a precizat preşedintelui Comisiei SPP, Daniel Butunoi. pe 2 octombrie, potrivit Agerpres.

Vicepremierul Paul Stănescu a fost audiat săptămâna trecută în Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea posibilei implicări a Serviciului de Protecţie şi Pază în activitatea politică, unde a reluat afirmaţiile făcute la sfârşitul lunii ianuarie, când spunea că şeful SPP, Lucian Pahonţu, i-a transmis printr-un „prieten” că până în martie liderul PSD, Liviu Dragnea, va fi istorie, iar el va prelua partidul. El a spus că discuţia de atunci cu prietenul său a avut loc în sediul Ministerului Dezvoltării, pe care îl conduce, şi a refuzat să îi dea numele celui care i-ar fi transmis aceste informaţii, susţinând că nu are acordul acestuia şi precizând că este o persoană care nu este implicată în politică şi nici nu provine din SPP sau din serviciile de informaţii.

La finalul audierilor, Paul Stănescu a spus că a reluat practic acele declaraţii, relatând că la jumătatea lunii noiembrie „un prieten foarte bun prieten” a venit la el şi i-a transmis un mesaj din partea lui Lucian Pahonţu: „La mijlocul lunii noiembrie, un prieten foarte bun a venit la mine şi mi-a transmis un mesaj din partea domnului Pahonţu, şeful SPP. Mi-a spus că până în martie Dragnea va fi istorie, iar eu o să ajung şeful PSD alături de alţi colegi şi o să am protecţia SPP”.

El a precizat că întâlnirea a avut loc la Ministerul Dezvoltării şi a susţinut că prietenul său nu face parte din niciun partid sau din vreo structură şi că nu poate spune cine este pentru că nu are acordul acestuia.

Întrebat dacă are certitudinea că mesajul era transmis chiar de către Pahonţu, Paul Stănescu a răspuns: „Sută la sută da. A fost şi este un prieten foarte bun în continuare. Nu am dovezi. Eu nu am acuzat SPP. Eu am toată stima pentru ofiţerii din SPP”.

La sfârşitul lunii ianuarie, vicepremierul Paul Stănescu, declara că şeful SPP, Lucian Pahonţu, i-a transmis printr-un „prieten” că liderul PSD, Liviu Dragnea, va fi „executat” şi că el ar putea prelua „şi partidul chiar”.

„A venit un prieten la mine din partea unui înalt funcţionar al statului român, am înţeles că Pahonţu îl cheamă, şi mi-a spus următorul lucru: să-mi transmită la două săptămâni după ce am fost numit vicepremier, ministru al Dezvoltării că e foarte bine să colaborez, pentru că o să am protecţie, pentru că Liviu Dragnea va fi executat până în martie cel târziu şi că eventual eu aş putea să preiau şi partidul chiar”, spunea Stănescu.

Întrebat ce înseamnă să colaboreze, Stănescu a răspuns: „Nu ştiu. Am spus următorul lucru: te rog să-i spui că a greşit adresa total. Nu ştiu cine e Pahonţu, nu l-am văzut în viaţa mea. Niciodată nu m-am gândit să preiau partidul şi nici nu mă gândesc. Nu cred că SPP e de vină, cred că oamenii sunt de vină şi e impardonabil să se spună aşa ceva. Eram vicepremier, asta înseamnă un atentat grav la democraţie”.

La comisie s-a prezentat marţi pentru a fi audiat şi generalul Dumitru Iliescu, fostul şef al SPP.

La începutul lunii februarie, premierul Viorica Dăncilă anunţa că nu mai vrea să beneficieze de protecţia SPP. Aceeaşi decizie au luat-o şi alţi demnitari.