Călin Popescu Tăriceanu: Nu voi vota la referendum, discutăm despre cai verzi pe pereţi

Călin Popescu Tăriceanu este de părere că referendumul pe justiţie bruiază alegerile europarlamentare din 26 mai şi a spus că nu va vota la referendum.

RomaniaTV.net
17 apr. 2019, 10:15
Călin Popescu Tăriceanu: Nu voi vota la referendum, discutăm despre cai verzi pe pereţi

”Există şi recomandări atât ale Comisiei Europene, cât şi ale Comisiei de la Veneţia ca alegerile europene să nu fie suprapuse, să nu fie bruiate cu alte teme (…). Nu am nimic împotriva unui referendum pe teme de justiţie, sigur că el poate fi organizat, dar nu în acest moment”, a delcarat Călin Popescu Tăriceanu într-un interviu la RFI.

El a fost întrebat dacă va vota la referendum: ”Nu voi vota. Campania pe care noi o ducem vreau să se adreseze cetăţenilor, pentru a le sublinia importanţa temelor europene, pentru a sublinia faptul că din ce în ce mai multe decizii luate la Bruxelles vizează viaţa noastră de zi cu zi, pentru a-i pune la curent şi a ştii cum trebuie să ne poziţionăm şi a le explica poziţiile noastre pe subiecte majore, cum sunt de exemplu fondurile europene, fondurile structurale, fondurile de coeziune, Politica Agricolă Comună. Sunt o seamă de teme care sunt de interes acut pentru cetăţenii români şi de care nu discutăm, noi stăm şi discutăm acum despre cai verzi pe pereţi, că vrea preşedintele să facă un referendum. Să-l facă”.

Preşedintele ALDE îi îndeamnă pe susţinătorii partidului să voteze la alegerile parlamentare în număr cât mai mare.

”Ştiţi că de fiecare dată rata de participare a fost în general prea mică, adică eu cred că aici este nevoie de mai mult simţ civic, de mai multă responsabilitate civică şi de un efort pentru a-i aduce pe cetăţeni la vot, pentru a putea lua deciziile în cunoştinţă de cauză. Subiectele europene sunt prea importante ca să le ignorăm”, a mai spus Tăriceanu.

Parlamentul a reluat, miercuri, votul asupra proiectului de hotărâre privind solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la organizarea unui referendum naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional, eliminând recomandările pentru şeful statului. Iniţial, Parlamentul a adoptat proiectul de hotărâre care conţinea mai multe recomandări pentru şeful statului, printre care să respecte Constituţia, Legea 3/2000 privind referendumul, deciziile CCR şi recomandările Comisiei de la Veneţia.

Citeşte şi: Parlamentul a reluat votul asupra hotărârii privind referendumul. Recomandările adresate iniţial preşedintelui, eliminate UPDATE