Parlamentul a avizat referendumul pe justiţie iniţiat de Klaus Iohannis. Parlamentarii au reluat votul UPDATE

Publicat: Miercuri, 17 Aprilie 2019 10:26 // Actualizat: Miercuri, 17 Aprilie 2019 14:44 // Sursa: romaniatv.net

Parlamentul a reluat, miercuri, votul asupra proiectului de hotărâre privind solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la organizarea unui referendum naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional, eliminând recomandările pentru şeful statului. Iniţial, Parlamentul a adoptat proiectul de hotărâre care conţinea mai multe recomandări pentru şeful statului, printre care să respecte Constituţia, Legea 3/2000 privind referendumul, deciziile CCR şi recomandările Comisiei de la Veneţia.

UPDATE Parlamentul a reluat, miercuri, votul asupra proiectului de hotărâre privind solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la organizarea unui referendum naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional, eliminând recomandările pentru şeful statului.

S-au înregistrat 218 de voturi "pentru", 11 voturi "împotrivă" şi trei abţineri pentru noul text al hotărârii.

Votul a fost reluat la solicitarea vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor Florin Iordache.

"Pentru a încheia această dezbatere, eu am fost cel care a spus în numele grupului PSD că nu ne vom opune şi vom susţine în integralitate cererea preşedintelui. În aceste condiţii, eu înţeleg buna credinţă şi excesul de zel al colegilor din Comisia juridică care au adăugat această sintagmă cu Legea 3 şi deciziile CCR, cu republicarea. În aceste condiţii, stimaţi colegi, vă rog ca în articolul unic, această suplimentare a articolului unic care nu face decât să invoce deciziile Curţii şi prevederile Comisiei de la Veneţia, să supuneţi votului eliminarea şi să supunem în integralitate... Dacă preşedintele doreşte să spună votului un referendum, să-şi asume în integralitate. Dacă acest referendum va îndeplini condiţiile de cvorum şi este adoptat e de bine, dar dacă condiţiile de cvorum şi referendumul nu va fi validat este întreaga responsabilitate a preşedintelui", a spus Florin Iordache.

______

UPDATE Parlamentul a avizat favorabil referendumul cerut de Klaus Iohannis. Au fost însă discuţii intense în parlament: aleşii opoziţiei au acuzat că puterea a introdus prevederi care îi blochează preşedintelui acţiunile post referendum.

Parlamentul a adoptat, miercuri, cu 263 de voturi „pentru”, nouă „împotrivă” şi o abţinere, proiectul de hotărâre privind solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la organizarea unui referendum naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional pe 26 mai, care conţine mai multe recomandări pentru şeful statului.

Potrivit raportului Comisiilor juridice, avizul pentru solicitarea preşedintelui Iohannis este unul favorabil, cu recomandarea ca prin întrebarea formulată să respecte Constituţia, Legea 3/2000 privind organizarea referendumului, deciziile CCR şi recomandările Comisiei de la Veneţia.

Avizul Parlamentului conţine câteva recomandări, în care se arată, printre altele, că, potrivit Constituţiei, amnistia şi graţierea nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor, că, potrivit unei decizii a CCR, preşedintele nu poate iniţia un referendum legislativ.

"Parlamentul avizează favorabil iniţierea de către preşedintele României a unui referendum naţional consultativ cu privire la următoarele probleme de interes naţional: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie şi interzicerea adoptării de către Guvern a OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe, cu recomandarea ca prin întrebarea formulată să se respecte Constituţia României, Legea 3/32000 privind exercitarea şi desfăşurarea referendumul, deciziile CCR în materie şi recomandările codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneţia", prevede proiectul de hotărâre adoptat.

Totodată, acesta stipulează că preşedintele trebuie să respecte articolele 90 şi 74 alineat 2 din Constituţie care prevăd că problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor. De asemenea, şeful statului trebuie să respecte Decizia CCR 70/1999 prin care s-a stabilit că preşedintele nu poate iniţia un referendum legislativ, precum şi decizia CCR 799/2011 în sensul exceptării de la referendumul cerut de preşedinte a problemelor de interes naţional care, aprobate prin exprimarea voinţei poporului, ar impune revizuirea Constituţiei.

Conform proiectului adoptat de Parlament, şeful statului trebuie să respecte codul de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneţia: "Textele supuse referendumului nu trebuie să contravină dreptului internaţional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democraţie, drepturile omului şi preeminenţa dreptului - statul de drept)".

PNL și USR au acuzat faptul că PSD și ALDE au denaturat raportul privind referendumul pe justiție solicitat de președintele Klaus Iohannis, incluzând în document prevederi care nu ar fi fost votate în comisiile de resort.

Deputații liberali și cei ai USR au solicitat în repetate rânduri retragerea recomandărilor introduse în hotărârea privind referendumul, dar cererile lor au fost repsinse prin vot de plenul Parlamentului.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a afirmat miercuri că raportul Comisiilor juridice privind solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de organizare a referendumului este un "fals", fiind amestecate mai multe texte, şi a solicitat refacerea acestuia, acuzaţii respinse de preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Nicuşor Halici, care a precizat că în raport doar i se solicită şefului statului să respecte Constituţia şi recomandările Comisiei de la Veneţia.

"Raportul comisiilor este un fals. Raportul este falsificat în mod grosolan faţă de votul şi dezbaterile din comisie. Din nefericire, proiectul de hotărâre conţine cu totul şi cu totul alt text. Sunt amestecate prevederi legate de referendumul consultativ solicitat de preşedintele Iohannis şi cu cele de referendum de modificare a Constituţiei. Astăzi, documentul supus votului este unul fals. Preşedintele are dreptul de a consulta Parlamentul. Comisiile au dat un aviz favorabil fără niciun amendament. Solicităm refacerea raportului", a afirmat Raluca Turcan în plenul Parlamentului.

Vicepreşedintele Senatului Claudiu Manda a replicat: "Să trecem la treabă!".

Social-democratul Nicuşor Halici a citit raportul Comisiilor juridice şi a susţinut că nu este un fals.

"Nu este vorba de niciun fals. Noi nu facem decât ca preşedintele să respecte Constituţia şi recomandările Comisiei de la Veneţia", a spus Halici.

Şi deputatul USR Stelian Ion a cerut eliminarea din raport a recomandărilor făcute preşedintelui.

"Fie este un fals grosolan, sau o eroare materială. Considerând că este o eroare materială, solicităm eliminarea aşa-ziselor recomandări făcute de Parlament, pentru că nu au fost discutate de comisii", a subliniat Stelian Ion.

______

UPDATE Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit miercuri în şedinţă comună pentru a vota hotărârea referitoare la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis privind organizarea referendumului naţional din 26 mai.

Şedinţa este condusă de vicepreşedintele Senatului Claudiu Manda, iar preşedintele Iohannis nu participă la şedinţă.

Marţi, comisiile juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au dat aviz favorabil pentru organizarea referendumului, la solicitarea şefului statului.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a afirmat că majoritatea parlamentară susţine un aviz favorabil "fără niciun fel de intervenţii".

"Noi, majoritatea, susţinem un acord favorabil cu niciun fel de intervenţii. Este dreptul preşedintelui să solicite organizarea referendumului. Că preşedintele doreşte extinderea acestor consultări... Raportul este un aviz favorabil, fără niciun fel de intervenţii", a spus Iordache.

Pe 4 aprilie, şeful statului a transmis preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului scrisoarea cu privire la temele referendumului din 26 mai.


UPDATE: Klaus Iohannis nu va fi, cel mai porbabil, în Parlament. Potrivit agendei președintelui, Klaus Iohannis îi va primi mâine, la ora 12.00, la Cotroceni, pe ministrul de stat pentru Cultură şi Mass-media din Republica Federală Germania, Monika Grütters, și pe Însărcinatul Guvernului Federal german pentru imigranți de origine germană și minorități naționale, Bernd Fabritius

La ora 13.00, Klaus Iohannis îi va primi la Cotroceni pe Arthur Mattli, ambasador agreat al Confederației Elvețiene în România, și pe Jiang Yu, ambasador agreat al Republicii Populare Chineze în România. La ora 15.oo, va avea loc la Cotroceni o ceremonie de decorare a unor instituții din domeniul medical.

Comisiile juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au dat, marţi, aviz favorabil pentru organizarea referendumului la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a precizat la şedinţa comisiei că majoritatea parlamentară susţine un aviz favorabil "fără niciun fel de intervenţii".

"Noi, majoritatea, susţinem un acord favorabil cu niciun fel de intervenţii. Este dreptul preşedintelui să solicite organizarea referendumului. Că preşedintele doreşte extinderea acestor consultări... Raportul este un aviz favorabil fără niciun fel de intervenţii", a spus Iordache, precizând că se preconizează ca avizul favorabil al Comisiilor juridice să intre în plenul Parlamentului miercuri, la ora 10,00.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, care a condus delegaţia PSD la consultările de la Cotroceni, a declarat, vineri, că Parlamentul va aviza favorabil solicitarea preşedintelui privind organizarea referendumului în data de 26 mai.

REFERENDUM JUSTIŢIE. Conducerea Parlamentului analizează scrisoarea lui Klaus Iohannis 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că a trimis Parlamentului scrisoarea referitoare la temele referendumului din 26 mai, acestea fiind interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie şi interzicerea adoptării de OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare. "Societatea a obosit să urmărească dacă cei interesaţi şi-au mai dat o ordonanţă de urgenţă şi trăieşte cu teamă fiecare zi în care este anunţată şedinţă de Guvern, a cărei ordine de zi reală nu se cunoaşte", a declarat preşedintele.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Parlamentul României referendum referendum justiţie
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
17 apr 14:50
Răspunde | Votează email 0 email
oamenicasobolani
PSD-ALDE au impus adoptarea unui aviz favorabil pentru organizarea ...

https://www.g4media.ro › Articole
1.
Diese Seite übersetzen
vor 4 Stunden - ... adresa lui Klaus Iohannis că încalcă jurisprudența CCR, Constituția și ... DeciziaCurții Constituționale a României nr. ... Noi nu facem decât ca preşedintele să respecte Constituţiaşi recomandările Comisiei de la Veneţia”, a spus Halici. ... 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, …
https://www.g4media.ro/psd-alde-au-impus-adoptarea-unui-aviz-favorabil-pentru-organizarea-referendumului-pe-justitie-dar-au-introdus-in-document-acuzatii-la-adresa-lui-klaus-iohannis-ca-incalca-jurisprudenta-ccr-constitut.html

PSD-ALDE au impus adoptarea unui aviz favorabil pentru organizarea referendumului pe Justiție, dar au introdus în document acuzații la adresa lui Klaus Iohannis că încalcă jurisprudența CCR, Constituția și recomandările Comisiei de la Veneția / UPDATE: Votul a fost reluat și acuzațiile eliminate
17 apr 14:30
Răspunde | Votează email 0 email
oamenicasobolani
Hai sictir
,
spalatorilor de creiere!

In articolul anterior statea NEGRU pe ALB ca şeful statului
INCALCA
:
"Constituţia, Legea 3/2000 privind referendumul, deciziile CCR şi recomandările Comisiei de la Veneţia"
!!!
,
NICIDECUM
ca AICI
=
CACAT pe bat
!!!
=
"Parlamentul a adoptat proiectul de hotărâre care conţinea mai multe recomandări"
BLA_______ BLA_______ BLA

AUZI
,
ma
...
RECOMANDARI de la LATRATORI
SAU
CHIAR santeti cu totii PUTORI
???

Si sper sa citeasca Johannis ca sa vada cum vorba in gura iar i-au intors-o
Sobolanii capiati de-a dreptu, scapati acuma pe corso!
17 apr 12:26
Răspunde | Votează email 0 email
oamenicasobolani
Cine are BUBE-n cap de s-a pus să dea alt HAP
Ca lingător nu doar la NAP
,
la șnapanu cu borhotu și cu hanu
De le-amană tot LA ANU
!?!

?... DE CE aviz favorabil...?

Ca sa spun iar: LAMENTABIL!
?

DOAR
Ca sa fie
DEBIL
si apoi sa vina iar cohorta de sobolani sa faca REFERENDUMUL
... zis, MUNCA & CHELTUIALA pe banii poporului ...
INUTIL
???

Doar este clar ca de 30 de ani
,
de INEPTI, de INAPTI
,
c-o elita BELITA
Ati facut doar MUNCA IN ZADAR
,
tot urcand prin stat la CIOCANITA
,
natie preapo(R)cita
!!!
1
EUR
4.7216
RON
24 Aug
noapte 21 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H