Calitatea relaţiilor noastre determină calitatea vieţii noastre

Acesta este un adevăr pe care unii l-au observat deja, alții însă nu. Legăturile și conexiunile pe care noi oamenii le realizăm cu alte persoane ne oferă un sens mai mare al bunăstării, mai ales în aceste timpuri moderne când pretențiile sunt ridicate. Aceste conexiuni sunt mai importante decât alte experiențe umane.

RomaniaTV.net
04 iun. 2020, 07:56

Dacă îți întrebi prietenii cum stau cu dragostea sau dacă sunt într-o relație romantică, vor începe să râdă sau probabil vor deveni tăcuți și gânditori. Puțin vor spune că sunt fericiți. Mulți probabil se complac într-o relație nefericită sau chiar sunt singuri, în căutarea unei relații. Unii cu siguranță vor spune că își doresc o relație romantică sau că vor altceva în relația pe care o au acum, cum ar fi schimbarea partenerului.

Trăim vremuri în care relațiile se schimbă rapid

 

Oamenii sunt pretențioși și își schimbă repede normele, criteriile, dorințele. Acum relațiile nu mai sunt ca altădată – simple și dictate de reguli. Probabil oamenii erau mai religioși cândva, iar religia avea restricții în acest sens. Oamenii nu divorțau atât de repede, credeau în familie. Și ierarhia în familie avea un rol deosebit, părinții spuneau copiilor să se căsătorească, să facă copii și acest program le era cumva implementat în minte, încă din copilărie.

Acum nu se mai ține cont de asemenea lucruri, care erau destul de clare. Chiar și dragostea este modernă, iar relațiile sunt altfel. S-a terminat cu acest sistem de credințe, cu aceste tipare. Acum oamenii au alegeri, opțiuni, iau decizii după cum simt. Ei consideră că sunt liberi să iubească, să aibă sau nu o relație, să spună ce vor de la partener, să se despartă imediat atunci când lucrurile nu funcționează.

Este ca și cum ai puterea de a negocia orice, chiar și în dragoste. Fiecare analizează nevoile și dorințele sale în relație. Dar cel mai mai mult contează pentru oameni dacă sunt sau nu fericiți, sau dacă sunt destul de fericiți. Terapeuții ne încurajează, ne spun că putem rezolva aceste probleme, putem găsi răspunsuri prin conversație. Comunicarea este o parte foarte importantă într-o relație.

În relațiile moderne este vorba despre două lucruri sau nevoi contradictorii, despre schimbare și stabilitate. Oamenii au nevoie de siguranță, protecție, dragoste și loialitate de la celălalt partener, iar pe de altă parte au nevoie și de aventură, mister, noutate, schimbare. Această polaritate caracterizează relațiile de azi și apare la oameni.

Oamenii care știu să împace cele două aspecte reușesc să aibă relații fericite. Astfel se poate menține echilibrul într-o relație modernă în secolul în care trăim. Unii oameni au nevoie de mai multă protecție, alții de mai multă autonomie. Astfel oamenii sunt diferiți. Ei vin cu aceste nevoi din copilărie. Cei care au nevoie de protecție tind să aibă frica de abandon. Cei care au nevoie de mai mult spațiu pot simți că se sufocă în relație.

Și modul cum privesc oamenii sexualitatea s-a schimbat în relațiile moderne. Acum oamenii fac sex mai mult pentru plăcere și conexiune și nu doar pentru reproducere, pentru a avea copii, cum era în trecut. Oameni experimentează, au fantezii, apelează la aromaterapie sau chiar și la accesorii de la sex shop pentru a aduce mai multă pasiune în cuplu.  

Oamenii vor să fie într-o relație, dar în același timp să aibă parte și de puțină libertate. Ei își doresc conexiune cu o persoană, iubire, dragoste, dar și timp pentru ei, să experimenteze individualitatea. Ei au nevoie și de un pic de singurătate, să se poate gândi, deconecta, au nevoie de senzațiile lor, de plăcerea lor. Pe de altă parte nu vor să fie singuri prea mult timp, vor să aibă pe cineva aproape, care să le ofere sentimentul de protecție și iubire.

Oamenii au nevoie de o relație dar și de prieteni, de comunitate, de relații prin care să simtă că există într-un mediu social mai mare. De aceea ei trebuie să aibă și o relație de dragoste, romantică și relații de prietenie.

Este greu să găsești partenerul ideal sau chiar imposibil pentru că oamenii nu sunt perfecți, au calități și defecte. Prin urmare, nu căuta persoana perfectă sau sufletul pereche, cum spun mulți oameni. Nu există așa ceva. Poți găsi o persoană compatibilă cu tine, dar nu perfectă. Terapeuții mai spun un lucru – faptul că oamenii care construiesc o relație cu altă persoană încep să se schimbe. În opinia lor, în relație fiecare om trebuie să se schimbe un pic.

De asemenea, pentru a avea o relație trebuie să investești sentimente, timp, este vorba și despre o creștere spirituală. Oamenii care iubesc trebuie să fie deschiși și vulnerabili, să-și arate felul de a fi, sinceritatea, atașamentul și așa mai departe.

Nu este ușor să construiești o relație de durată, însă efortul merită pentru că obții acea bucurie de a fi împreună cu persoana iubită, de a duce o viață mai împlinită alături de ea. Oamenii trebuie să crească, să se dezvolte frumos pentru a avea o relație trainică și să nu se analizeze. Comunicarea este importantă, fiecare trebuie să spună și să exprime ceea ce vrea.