Calităţile unui expert mecanic: cum arată profesionalismul într-un service auto

Munca într-un atelier de reparații auto poate fi foarte plăcută și chiar interesantă pentru cei care aleg această carieră. Însă, pentru a avea succes în acest domeniu, satisfacția clienților, calitatea serviciilor, precum și atmosfera de la locul de muncă trebuie să se afle întotdeauna pe primul loc. Numai așa se poate dezvolta în timp un service auto, iar pentru asta mecanicul trebuie să posede anumite calități, necesare pentru succesul pe termen lung al acestui tip de afaceri.

RomaniaTV.net
19 oct. 2020, 11:18
Calităţile unui expert mecanic: cum arată profesionalismul într-un service auto

Sigur, există și multe alte elemente care pot afecta productivitatea unui atelier de reparații precum locația acestuia, spațiul de lucru sau calitatea echipamentelor folosite de mecanicii care lucrează acolo. Un elevator auto reihmann, de pildă, va funcționa mai eficient și mai rapid decât unul produs de un brand necunoscut, lucru ce va avea un impact asupra veniturilor service-ului în sine. În aceeași ordine de idei, un service localizat într-o zonă cu mult trafic va beneficia de mai mulți clienți decât unul situat la periferia orașului.

Cu toate acestea, nu poate fi subestimat impactul pe care profesionalismul, atitudinea și abilitățile mecanicilor îl vor avea asupra vânzărilor și profitului unui atelier de reparații auto. Chiar și cele mai performante echipamente, fie ele de la branduri de renume, cum este Reihmann sau cea mai bună locație posibilă, nu vor reuși să aducă clienți într-un service dacă mecanicii care lucrează acolo sunt slab pregătiți sau au o atitudine neplăcută față de clienți. Tocmai de aceea, e important ca fiecare mecanic ce lucrează într-un service auto să posede anumite calități absolut necesare pentru a avea succes pe termen lung. Iată care sunt acestea:

 

Pregătirea profesională

Nivelul de pregătire profesională al mecanicilor care lucrează într-un service auto influențează în mod direct calitatea serviciilor oferite de acel service. De la depistarea defecțiunilor și repararea acestora, la eficiența utilizării uneltelor simple și capacitatea de operare a celor mai complexe echipamente, un mecanic auto trebuie să fie bine instruit și pregătit pentru toate provocările.

Dacă un schimb de ulei este un proces simplu, operarea unor echipamente complexe cum ar fi un elevator 2 coloane reihmann sau o mașină de dejantat camioane nu este la fel de ușoară. Tocmai de aceea, pentru a putea lucra eficient și, în special, pentru a evita accidentările este necesar ca mecanicul care utilizează aceste echipamente să fie bine pregătit și instruit în prealabil.

 

Corectitudinea

Această calitate este absolut esențială pentru un mecanic auto, întrucât poate avea un impact drastic asupra satisfacției clienților care își aduc mașinile într-un service auto. Dacă un client se simte păcălit atunci când apelează la serviciile unui mecanic auto, atunci este foarte puțin probabil ca el să mai revină vreodată în acel service.

Tocmai de aceea, este foarte important ca mecanicul să discute transparent cu clienții, explicându-le acestora foarte clar defecțiunile vehicului și costurile aferente reparării acestora. De asemenea, este la fel de important ca mecanicul să nu încerce niciodată să crească artificial nota de plată a clientului sugerându-i servicii de reparații de care acesta nu are în realitate nevoie.

 

Politețea

Nimeni nu vrea să aibă de-a face cu oameni duri și abrazivi atunci când apelează la serviciile unei firme. Acest lucru este cu atât mai mult valabil în cazul service-urilor auto, în care oamenii ajung, de multe ori, cu probleme destul de serioase la vehiculele lor. Majoritatea clienților sunt conștienți de cunoștințele lor limitate de mecanică, motiv pentru care uneori pot fi nesiguri pe diagnosticul oferit, lucru care îi poate face să pună mai multe întrebări decât ar fi cazul.

Chiar și așa, este important ca mecanicul care îi servește să le răspundă punctual și cu răbdare la toate întrebările și să facă asta într-un mod cordial și politicos. Astfel, nu doar că va crește gradul de satisfacție al clienților pe care i-a ajutat, dar le va câștiga și încrederea, transformându-i în clienți loiali ai firmei pentru mult timp.