Camera de Comerţ analizează condiţiile pentru construcţia unui hipodrom pe locul complexului Romexpo

Centrul expoziţional Romexpo, administrat de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), a obţinut un document care trasează condiţiile necesare construirii unui hipodrom.

30 ian. 2024, 13:30
Camera de Comerţ analizează condiţiile pentru construcţia unui hipodrom pe locul complexului Romexpo

Pe acest amplasament, din nordul Bucureştiului, a funcţionat până în 1960 Hipodromul Băneasa, construit după arhitectura celebrului Hipodrom Longchamp din Paris.

Romexpo a primit actul cu scopul de a se informa cu privire la condiţiile necesare construirii unui hipodrom cu 2 piste concentrice, a unei tribune cu 5 etaje, grajduri, staţii de fătare, padoc şi parcare în locul centrului expoziţional. Condiţiile impuse de primărie pentru avansarea unui astfel de proiect sunt obţinerea unui aviz de oportunitate şi promovarea unui Plan Urbanistic Zonal.

„Am solicitat acest act pentru a vedea care sunt cerinţele. În acest moment nu putem vorbi despre un proiect în acest sens“, a declarat, pentru Profit.ro, Mihai Costriş, directorul general al Romexpo.

În 2020, Camera de Comerț a anunțat o colaborare public-privat cu antreprenorul Iulian Dascălu din Iași, având ca obiectiv transformarea Romexpo într-un complex multifuncțional de amploare. Planul prevedea locuințe, mall, birouri, hoteluri, piețe, spații expoziționale, muzee și grădini publice, iar valoarea proiectului a fost estimată la peste 2,87 miliarde de euro. Problemele provocate de clarificarea proprietății terenului l-au făcut pe Dascălu să iasă din acest parteneriat.

Citeşte şi: Analistul economic Adrian Negulescu spune că vizita FMI ar putea salva Guvernul: „Guvernul trebuie să demonstreze de unde va face rost de bani pentru creşterea pensiilor. Probabil vor propune plata eşalonată”

În perioada 1880-1960, hipodromul Băneasa a funcționat pe același teren pe care astăzi sunt Romexpo, Casa Presei, denumită în trecut Casa Scânteii, hotelurile Crown Plaza și Ramada Parc și complexul comercial Flora.

Primul hipodrom Băneasa a fost construit în 1881 după planurile arhitectului Ion Mincu. Beneficiind de susținerea regelui Carol I, în 1905 a început construcția unui nou hipodrom, pe același amplasament, dar după planurile arhitectului Ion D. Berindey, care dorea o copie a hipodromului Longchamp de la Paris, a relatat site-ul galop.ro. Noua tribună a hipodromului Băneasa a avut loc în 1906, într-un cadru festiv, în prezența familiei regale a României.

În 1949, la doi ani după ce regele Mihai a fost obligat să abdice, s-a decis tăierea unei părți din hipodrom, pentru a se construi „Casa Scânteii”. În iunie 1960, aici a avut loc ultimul derby, apoi s-a ridicat și centrul Romexpo, iar cursele de cai au fost mutate la hipodromul Ploiești.

Citeşte şi: Marcel Boloș vrea simplificarea procedurii e-Factura: ”Trebuie să ne punem în pielea antreprenorilor. Nu mai au nevoie să piardă timpul cu diverse disfuncționalități”