CAMERA DEPUTAŢILOR decide cum se majorează alocaţiile. Guvernul a propus creştere cu 20% UPDATE

Camera Deputaţilor se reuneşte în sesiune extraordinară miercuri, primul punct de pe ordinea de zi fiind proiectul de lege referitor la respingerea ordonanţei privind creşterea graduală a alocaţiei de stat pentru copii.

RomaniaTV.net
19 aug. 2020, 04:44
CAMERA DEPUTAŢILOR decide cum se majorează alocaţiile. Guvernul a propus creştere cu 20% UPDATE

UPDATE: dezbateri aprinse în Camera Deputaţilor:

– Florin Roman (PNL): Să nu facem din alocații un subiect de campanie. Aceste alocații au fost mărite doar de PNL. Mai întâi de Pocora, apoi Sighiartău, acum de Guvern după pandemie. Dvs cei de la PSD introduceți tema alocațiilor ca temă politică. Înțeleg jocul și dacă dvs cosniderați că înseamnă voturi în plus, cetățenii vă vor taxa la locale și parlamentare, nu acceptă ca alocațiile să fie abordate politic. Vă doriți o lege inaplicabilă și imperfectă

– Cristian Seidler (USR): S-a uitat cineva la un studiu privind marirea alocației de stat pentru copii si salariu mediu? Nu. Nimeni nu s-a obosit. CIne a văzut vreun studiu privind practica la nivel european? Nu, pentru că retorica ieftină ține loc dezbaterilor serioase. În alte țări diferă în funcție de vârsta lor. USR nu va gira jocul politicianist pe acest subiect sensibil.

– Andreea Csep (UDMR): 1 din 6 români beneficiază de alocație de stat pentru copii. Vorbim de aproximativ 3,6 milioane de copii în care statul trebuie să investească, sunt viitorul țării. Nu se poate permite ca un Guvern să facă economii pe spinarea copiilor. Vă rog să vedeți dacă vreo țară și-a permis să se atingă de beneficiile petnru copii în timpul pandemiei. Jucați ping-pong politic pe spinarea familiilor. Legea dublării alocațiilor a fost promulgată de președintele României.

– Alfred Simonis (PSD): PNL duce minciuna la nivel de artă. Inventează situații, spun neadevăruri. Ne întreba cineva de studii. Oameni, nu e nevoie de studii să înțelegi că 150 de lei pentur un copil e puțin. Avem cele mai mici alocații din UE, ce studiu mai vreți? Guvernul amână de 9 luni de zile și tergiversează dublarea alocațiilor. Domnilor din PNL, nu negociem drepturile copiilor cu dvs. V-am dat lege, aveți obligația să le dublați.

 

Marţi, Comisia pentru muncă şi protecţie socială a decis să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege în forma prezentată de Senat, în sensul respingerii ordonanţei.

Potrivit propunerii iniţiale, majorarea graduală a cuantumului alocaţiei pentru copii ar avea loc astfel: „majorarea cu câte 20% din diferenţa dintre cuantumul prevăzut de Legea nr 14/2020 şi cuantumul acordat în iulie 2020, respectiv dintre 300 lei şi 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi dintre 600 de lei şi 311 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 2 şi 18 ani, precum şi pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani; majorarea se aplică începând cu drepturile lunii august 2020, iar pentru perioada 2021 – 2022 de două ori pe an, de la 1 ianuarie şi de la 1 iulie a fiecărui an; din 2023 se propune continuarea procesului de majorare a cuantumului alocaţiei cu rata medie a inflaţiei anuale”.

Zi decisivă pentru dublarea alocaţiilor pentru copii. OUG privind majorarea eşalonată a alocaţiilor, la vot în Camera Deputaţilor

Printre proiectele aflate pe ordinea de zi de miercuri se mai află completarea OUG nr.1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, care priveşte majorarea unor pedepse; proiectul pentru modificarea art.199 alin.(2) din Legea nr.286/2009 privind Codul penal; proiectul privind statutul poliţistului local; proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr.295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor; proiectul pentru modificarea Legii nr.24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor; o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, cu referire la detaşarea personalului didactic.

Ar putea fi luat în discuţie şi proiectul privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.95/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.25/2001 privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii „C.N.I.” – S.A.