Zi decisivă pentru dublarea alocaţiilor pentru copii. OUG privind majorarea eşalonată a alocaţiilor, la vot în Camera Deputaţilor

Ordonanţa Guvernului privind amânarea dublării alocaţiilor pentru copii ajunge în Camera Deputaţilor. Săptămâna trecută, senatorii au respins ordonanța de urgență prin care Guvernul dorea majoreze alocațiile copiilor eşalonat şi nu să le dubleze, aşa cum a decis Parlamentul. Decizia a fost criticată de preşedintele Klaus Iohannis, care a explicat că autorităţile îşi doresc dublarea alocaţiilor pentru copii, dar că în acest moment nu sunt bani. În acest caz, Camera Deputaţilor este for decizional. 

RomaniaTV.net
18 aug. 2020, 07:51
Zi decisivă pentru dublarea alocaţiilor pentru copii. OUG privind majorarea eşalonată a alocaţiilor, la vot în Camera Deputaţilor

Comisia pentru muncă a adoptat, marţi, raport de respingere a OUG care vizează creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii. Au fost două voturi „împotrivă„ ale PNL, două abţineri de la USR, iar restul membrilor Comisiei au votat pentru raportul de respingere a OUG. Camera Deputaţilor va vota proiectul de lege în plenul de miercuri, la ora 16.00, în calitate de for decizional.

Klaus Iohannis, despre dublarea alocaţiilor: „Ne dorim să majorăm, dar trebuie să existe bani. In acest moment, banii nu există”

Klaus Iohannis critică vehement respingerea în Senat a ordonanței de urgență prin care a fost amânată dublarea alocațiilor și înlocuită cu o creștere etapizată pe doi ani. Președintele comsideră că majoritatea PSD din Senat dă dovadă de lipsă de responsabilitate și de populism, susținând că la buget nu sunt bani pentru dublarea alocațiilor. 

„Se vede o totala lipsa de responsabilitate la PSD. Sigur, argumentul lor e ca nu guverneaza si nu raspund, dar cred ca fiecare parlamentar rapunde in fata electoratului pentru ce face el si partidul pe care il reprezinta. In Romania normala, orice parlamentar cauta sa se implice pentru binele cetateanului si a rezolva problemele Romaniei. PSD incearca sa complice problemele si sa genereze noi si noi probleme. Si eu, si guvernul ne dorim sa majoram alocatiile, dar trebuie sa existe bani. In acest moment, banii nu exista. Totusi, guvernul a venit cu o solutie prin care se cresc gradual aceste alocatii. O respingere nemotivata, populista, ne arata ca PSD nu are treaba cu bugetul public, ci cu propriile manevre electoraliste”, a declarat Klaus Iohannis.

Senatul a respins OUG prin care Guvernul amână dublarea alocaţiilor pentru copii. PSD, demers la Camera Deputaţilor

 

Alocaţiile pentru copii cresc de la 1 septembrie

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat, că de la 1 septembrie copiii vor primi mărite alocaţiile aferente lunii august. Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei. Alte patru creşteri, cu câte 20 la sută, sunt prevăzute în 2021 şi 2022.