Camera Deputaţilor şi Senatul, în sesiune ordinară de luni. Deputaţii USR au intrat în plen purtând măşti medicale

Camera Deputaţilor şi Senatul au început, luni, a doua sesiune parlamentară ordinară a anului. Printre priorităţile legislative se numără noua lege a pensiilor, reexaminarea legii off-shore şi definitivarea modificărilor la Codul penal şi Codul de procedură penală după pronunţarea CCR asupra sesizărilor de neconstituţionalitate.
Iulian Tudor
03 sept. 2018, 04:56
Camera Deputaţilor şi Senatul, în sesiune ordinară de luni. Deputaţii USR au intrat în plen purtând măşti medicale

UPDATE: Parlamentarii USR au intrat luni la deschiderea lucrărilor plenului Camerei Deputaţilor din sesiunea de toamnă purtând măşti medicale, în semn de protest faţă de „gazarea” maifestanţilor din 10 august. Liderul formaţiunii, Dan Barna, a spus că gestul este unul de solidaritate cu victimele din Piaţa , Victoriei, el anunţând că USR vor pune „o presiune constantă pe clarificare responsabililor” cu privire la reprimarea manifestaţiei.

„Gestul nostru este un gest pe care îl considerăm firesc, de solidaritate, cu zecile de mii de români care au fost gazaţi şi bătuţi în 10 august de către PSD, la ordinul lui Liviu Dragnea, şi încercarea de muşamalizare care vedem că se construieşte uşor, nu trebuie să rămână aşa. USR, în cadrul acestui Parlament, vom pune o presiune constantă pe clarificare responsabililor pentru faptul că Liviu Dragnea a decis să îi gazeze pe români, în încercarea de a transforma România într-un stat autoritar”, a declarat Dan Barna.

Deputaţii USR au intrat în plen purtând măşti medicale, în semn de protest faţă de folosirea gazelor lacrimogene de către jandarmi

UPDATE: Prima şedinţă a plenului Senatului din cea de a patra sesiune ordinară a legislaturii 2016 – 2020 a început luni cu intonarea Imnului naţional.

Din cei 136 de senatori şi-au anunţat prezenţa 105.

Ca la începutul fiecărei sesiuni ordinare, va fi aleasă noua componenţă a Biroului permanent. Propunerile nominale pentru funcţiile de vicepreşedinte, secretar şi chestor repartizate se anunţă plenului Senatului de către liderii grupurilor parlamentare, lista candidaţilor propuşi fiind supusă în întregime votului senatorilor. Noul Birou permanent se aprobă cu votul electronic secret al majorităţii senatorilor prezenţi.

De asemenea, în plen se anunţă conducerea fiecărui grup parlamentar.

Citeşte şi: Plenul Camerei Deputaţilor a ales noua componenţă a Biroului permanent. Florin Iordache şi Eugen Nicolicea, printre vicepreşedinţi

 

În prima şedinţă a fiecărei Camere se alege noua componenţă a Birourilor permanente, adică vicepreşedinţii, secretarii, chestorii acestor foruri. Alegerea membrilor Biroului permanent se face la propunerea grupurilor parlamentare, în conformitate cu ponderea acestora, potrivit configuraţiei politice şi negocierii liderilor de grupuri.

Listele candidaţilor propuşi pentru Birourile permanente se supun în întregime votului Camerei Deputaţilor, respectiv Senatului, potrivit Agerpres.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a convocat Biroul permanent pentru luni, la ora 13,00, urmând ca de la ora 14,00, grupurile parlamentare să se întrunească fiecare într-o şedinţă. Plenul va începe la ora 16,00. O procedură similară se va desfăşura şi la Camera Deputaţilor: 14,00 – Birou permanent şi 16,00 – şedinţă în plen.

Parlamentarii au de dezbătut în această sesiune mai multe proiecte importante, dar şi să definitiveze modificările la cele două legi ale justiţiei contestate de mai multe ori la Curtea Constituţională – Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii şi Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, precum şi modificările produse Codului penal şi Codului de procedură penală.

Curtea Constituţională urmează să se pronunţe în această toamnă în legătură cu acestea, iar Camera Deputaţilor şi Senatul vor trebui să pună în acord proiectele de lege cu deciziile Curţii.

De asemenea, parlamentarii trebuie să rediscute şi Codul administrativ, pentru care preşedintele Klaus Iohannis a sesizat, de asemenea, Curtea Constituţională.

Un alt proiect care va fi dezbătut din nou este cel referitor la unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre offshore. Pentru acesta, preşedintele Iohannis a cerut, în această vară, reexaminarea în Parlament.

Pe de altă parte, cele două Camere vor trebui să se pronunţe asupra mai multor legi importante, cum este proiectul legii pensiilor, aflat în prezent în dezbatere publică la Ministerul Muncii.

O problemă care va trebui rezolvată este cea a referendumului pentru familie. Coaliţia pentru Familie a adunat peste 3 milioane de semnături în urmă cu doi ani pentru modificarea Legii fundamentale astfel încât familia să fie definită ca „uniunea dintre un bărbat şi o femeie”. Iniţiativa cetăţenească a fost votată deja de Camera Deputaţilor şi se află în dezbaterea Senatului. Preşedintele Camerei, Liviu Dragnea, a anunţat că referendumul pentru familie va fi organizat pe 7 octombrie.

Tot la începutul sesiunii, Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI îl va invita la audieri pe ambasadorul României în SUA, George Maior, fost şef al Serviciului Român de Informaţii (SRI). Audierea este programată pe data de 4 septembrie.

„Pe domnul Maior am decis să-l invităm la comisie pe data de 4 septembrie, marţi, la ora 11,00. Am semnat o adresă şi mâine va pleca spre Ministerul Afacerilor Externe şi am avut şi un dialog cu domnia sa prin mesaje spunându-i acest lucru. (…) Încă nu a confirmat, dar eu cred că va veni”, a declarat preşedintele comisiei, Claudiu Manda.

De asemenea, în data de 11 septembrie, conducerea SRI ar putea fi audiată la comisia comună de resort, potrivit preşedintelui comisiei.

Pe de altă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat sâmbătă că schimbarea legislaţiei privind securitatea naţională trebuie „să purceadă rapid”, precizând că nu are „o idee proastă” despre înfiinţarea Agenţiei naţionale de interceptare.

„Eu vreau să înceapă aceste dezbateri şi vreau să închidem, pentru că noi discutăm de nişte structuri care au ieşit din matcă (…) Trebuie să se modernizeze serviciile, trebuie să se modernizeze legile, că sunt foarte vechi, şi, dacă se va considera că e nevoie de acea agenţie (de interceptări n. red.), (…) dacă e oportună, o să o susţinem”, a declarat Dragnea după şedinţa CExN a PSD şi reuniunea grupurilor parlamentare ale PSD, care au avut loc sâmbătă la Neptun.

De obicei, în sesiunea parlamentară de toamnă este dezbătut şi aprobat proiectul bugetului de stat şi proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor.

O propunere legislativă pentru această sesiune, anunţată de ALDE, vizează reglementarea activităţii de lobby.

Totodată, pe masa Parlamentului se va afla propunerea grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor şi a reprezentanţilor PMP de înfiinţare a unei comisii parlamentare de anchetă în cazul gestionării pestei porcine africane.

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, liberalul Marcel Vela, a reluat invitaţia de audiere, pentru 4 august, a prefectului Capitalei, Speranţa Cliseru, în legătură cu protestele din 10 august, după ce săptămâna trecută, şedinţa convocată în vacanţa parlamentară a fost suspendată din lipsă de cvorum.

De asemenea, liderul liberalilor din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a solicitat audierea premierului Viorica Dăncilă în cadrul dezbaterii „Ora Guvernului” pe tema protestului din 10 august şi a pestei porcine.

Printre obiectivele PNL pentru cea de-a doua sesiune parlamentară din acest an, preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, a enumerat transpunerea în proiecte legislative a măsurilor din programul de guvernare al PNL şi întărirea funcţiei de control al Parlamentului.

Priorităţile legislative enumerate de liderul grupului PNL din Senat, Iulian Dumitrescu, sunt votul electronic şi alegerea primarilor în două tururi.

Pentru sectorul economic, Raluca Turcan a menţionat propuneri legislative care vizează introducerea unui salariu în plus pentru angajat cu posibilitatea deducerii acestuia de către angajator, deducerea din impozitul pe profit a cheltuielilor cu achiziţia de mijloace de transport noi şi transparentizarea acţionariatului firmelor care participă la achiziţii publice.

Pentru sistemul de învăţământ, Turcan a anunţat proiecte care să introducă un voucher educaţional de 200 de lei, care să fie la dispoziţia părinţilor, şi înlocuirea programului ‘Cornul şi laptele’ cu un pachet alimentar diversificat.

Reprezentanţii USR au anunţat că vor depune la începutul sesiunii parlamentare o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor a făcut anunțul. Ce se întâmplă cu pensiile în România. Mii de pensionari sunt CONFUZI
Spynews
Câte kilograme a luat Roxana Nemeș de când a rămas însărcinată! Vedeta a dezvăluit cum decurge sarcina ei | FOTO
Bzi.ro
Câţi bani a luat David Popovici pentru cele trei medalii câștigate la Europenele U23? Suma este dezamăgitoare!
Fanatik.ro
Cristian Cioacă a pierdut tot. Ce s-a ales de apartamentul groazei, cel în care ar fi fost ucisă Elodia
Capital.ro
Decizie radicală luată de Călin Georgescu! Acum s-a aflat ce a făcut fostul candidat la prezidențiale
Playtech.ro
Ce faci dacă ai accident cu mașina în altă țară. Ce obligații ai, cum completezi constatarea și cine te despăgubește
DailyBusiness
Fructele românești, pe cale de DISPARIȚIE! Înghețul le-a distrus!
Adevarul
Cum se circula pe Transalpina acum 90 de ani: „Cotește nesfârșit și la fiecare pas se izbește de marginea unui gol fără fund”
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața lui Mihai Leu! Fostul campion a murit pe patul de spital, după săptămâni întregi de chin: „Pacientul...”
Spynews
Răsturnare de situație! Tragedia aviatică din India, cu 260 de morți, ar fi fost provocată! Se ia în calcul, oficial, ipoteza unui sabotaj
Spynews
Prima reacție a lui Cezar Ouatu, după ce a apărut în presă că s-ar fi despărțit de logodnică! Declarații exclusive
Evz.ro
Plan istoric. România, legată prin autostrăzi de Germania și Marea Neagră
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
A murit fostul soț al Irinei Loghin! Acesta s-a stins din viață la 89 de ani
Cancan.ro
BREAKING | A murit Mihai Leu
Playsport.ro
Mihai Leu a murit la 56 de ani, după o lungă luptă cu boala
Capital.ro
Plata pensiilor și salariilor, în pericol? A fost tras semnalul de alarmă: E deja prea mult...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Tragedie uriașă: 18 fete au murit într-un accident de microbuz
Tabelul karmic: află care este karma ta în funcţie de anul în care te-ai născut
MediaFlux
Vestea CRUNTĂ a serii. A murit marele campion Mihai Leu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noua față a înșelăciunii: cum sunt măcelăriți micii antreprenori de AI-ul escrocilor