Sesiunea parlamentară extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale a fost anulată

Parlamentul nu va mai fi convocat în sesiune extraordinară pentru punerea în acord a legii pensiilor speciale cu decizia CCR, au declarat miercuri surse guvernamentale.

16 aug. 2023, 14:17
Sesiunea parlamentară extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale a fost anulată

Coaliția de guvernare a decis să nu-i mai cheme din vacanță pe parlamentari și să rediscute reforma pensiilor speciale după ce începe sesiunea de toamnă a Camerei Deputaților și Senatului, astfel încât ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, să aibă timp să discute modificările cu oficiali europeni.

O vizită la Bruxelles a ministrului ar urma să aibă loc 23 august, conform surselor citate. De asemenea, Comisia Europeană ar fi mutat plățile pentru jalonul 3 din PNRR în ianuarie 2024, iar evaluarea experților europeni ar trebui să se desfășoare în luna octombrie, astfel că Guvernul nu mai este presat de timp cu reforma pensiile speciale și nu mai există momentan riscul întârzierii jalonului, potrivit Stiripesurse.

Modificările aduse legii pensiilor speciale ale procurorilor și judecătorilor nu au trecut testul constituționalității, după ce CCR a admis la începutul lunii august sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu.

Citeşte şi: Cum şi-a cumpărat Traian Băsescu un apartament de jumătate de milion de euro cu un împrumut de la fiica Ioana, de 100.000 de mii de euro, şi banii pe un Duster

Imediat după decizia CCR, premierul Marcel Ciolacu a cerut Ministerului Justiției să formuleze amendamentele astfel încât legea să fie modificată în Parlament cât mai repede.

„Este absolut necesar ca această Lege să intre în vigoare cât mai rapid astfel încât România să poată accesa banii europeni din PNRR. Nu ne permitem să pierdem fonduri europene din cauza pensiilor speciale!”, a afirmat premierul.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: Nu poţi să ai o fiscalitate de tip offshore pe microîntreprinderi. Nu cred că statul român mai poate suporta o infrastructură atât de stufoasă