Camera Deputaţilor va vacanta locul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaţilor. Ce propuneri au făcut partidele

Începe bătălia pentru şefia Camerei Deputaţilor. În Parlament urmează să se ia act de decizia instanţei cu privire la condamnarea lui Liviu Dragnea şi implicit de vacantarea postului de deputat, dar şi de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Sunt negocieri intense pentru cine urmează să preia şefia Camerei Deputaţilor. Potrivit unor surse social-democrate, Viorica Dăncilă nu vrea ca PSD să piardă şefia Camerei Deputaţilor după condamnarea lui Liviu Dragnea. Pe de altă parte, sunt şi social-democraţi care ar dori o apropiere de Pro România şi ar fi propus susţinerea candidatului propus de Victor Ponta la şefia Camerei Deputaţilor.

RomaniaTV.net
28 mai 2019, 06:42
Camera Deputaţilor va vacanta locul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaţilor. Ce propuneri au făcut partidele

Petre Cioabă, consilier judeţean la Consiliul Județean Teleorman, va prelua postul de deputat al lui Liviu Dragnea, după ce va fi vacantat de Camera Deputaților, scrie Mediafax, citând surse politice.

La şefia Camerei Deputaţilor, lucrurile sunt puţin mai complicate.

Potrivit regulamentului Camerei Deputaţilor, la art. 21, (4) „Calitatea de preşedinte al Camerei Deputaților şi a celorlalți membri ai Biroului permanent încetează înainte de expirarea mandatului, ca urmare a revocării în condițiile prezentului regulament, sau încetează de drept, în următoarele situații:

  1. în caz de demisie, la data menționată în cererea de demisie;
  2. în caz de încetare a calității de deputat, la data prevăzută la art. 7 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților şi al senatorilor, republicată;
  3. în caz de pierdere a calității de membru al grupului parlamentar căruia îi aparține funcția şi care l-a propus pentru această funcție, la data precizată de deputat sau de liderul grupului respectiv, după caz;
  4. în caz de pierdere a sprijinului politic, potrivit art. 32 alin. (3) din Legea nr. 96/2006, republicată, la data informării plenului Camerei Deputaților despre încetarea de drept a calității de membru al Biroului permanent”.

Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că au fost trimise la Comisia juridică solicitările PNL şi USR pentru constatarea încetării de drept a mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea, precum şi a celui de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Comisia juridică va da un raport, care va fi votat în plenul Camerei. După votul asupra vacantării locului, va urma aceeaşi procedură pentru desemnarea unui înlocuitor.

Articolul 22 din Regulament prevede că: „(1) Preşedintele Camerei Deputaților este ales pe durata mandatului Camerei, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordine alfabetică, numele şi prenumele tuturor candidaților propuşi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

(2) Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaților candidatul care a întrunit votul majorității deputaților prezenți, cu condiția respectării cvorumului legal.

(3) Dacă niciun candidat nu a întrunit votul majorității deputaților prezenți, se organizează un nou tur de scrutin, la care participă cei doi candidați care au obținut numărul cel mai mare de voturi”.

În prezent sunt negocieri intense pentru preluarea postului de şef al Camerei Deputaţilor. Viorica Dăncilă vrea ca PSD să păstreze șefia Camerei Deputaților. Din partea opoziţiei sunt vehiculate numele Ralucăi Turcan (PNL), Nicu Bănicioiu (PRO România) şi Stelian Ion (USR). Potrivit unor surse social-democrate citate de România TV, există şi varianta ca PSD să-l susţină la şefia Camerei pe Nicu Bănicioiu, candidatul propus de partidul lui Victor Ponta. Iniţial, din partea Pro România fusese anunţat numele lui Sorin Câmpeanu.

Victor Ponta vrea să îi ia locul Liviu Dragnea: „Postul este liber”