Camilla va fi Regina Marii Britanii. Anunţul a fost făcut de Regina Elisabeta a II-a cu ocazia Jubileului

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a marcat sâmbătă ajunul Jubileului său de platină cu o recepție specială la Sandringham House. Cu această ocazie, a făcut şi marele anunţ.

06 feb. 2022, 08:05
Camilla va fi Regina Marii Britanii. Anunţul a fost făcut de Regina Elisabeta a II-a cu ocazia Jubileului

Regina Elisabeta a II-a, care duminică marchează șapte decenii de când este pe tronul Marii Britanii, a anunțat că dorește ca ducesa de Cornwall, Camilla, să aibă numele de „regină” atunci când moștenitorul Coroanei, prințul Charles, va deveni rege, relatează BBC.

Într-un mesaj care marchează cea de-a 70-a aniversare a domniei sale, Regina Elisabeta a II-a a spus că este „dorința ei sinceră” ca ducesa de Cornwall, Camilla, să aibă acest titlu.

Emma Răducanu, decorată de Regina Elisabeta a II-a. Sportiva se află pe listă alături de Daniel Craig şi Joanna Lumley

Până acum, existau speculații că soția prințului Charles va fi numită „Prințesă consoartă”, dar în mesajul Reginei Elisabeta a II-a cu ocazia Jubileului de Platină se spune că, „atunci când va veni acel moment”, Camilla trebuie să devină „regina consoartă”.

Mesajul reginei, transmis cu ocazia aniversării urcării sale pe tron, în 1952, tranșează astfel direct problema nerezolvată a viitorului titlu al ducesei de Cornwall.

Desene, scrisori, poeme, britanicii îi trimit reginei Elizabeth a II-a cadouri cu ocazia Jubileului de Platină

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii nu sărbătoreşte Jubileul de Platină la 6 februarie, data la care a devenit regină acum 70 de ani, dar se bucură de cadourile primite din partea britanicilor. Contul de Twitter al familiei regale a publicat, vineri, fotografii cu regina care cercetează dovezile de afecţiune care i-au fost trimise.

Încântată, suverana apare în fotografii înconjurată de scrisori, reţete, desene şi alte mărturii de afecţiune primite cu ocazia acestui Jubileu.

Familia regală a publicat şi un poem intitulat „Reţeta pentru o regină perfectă”, trimis în 2002 de o fetiţă în vârstă de 9 ani, şi ale cărei ingrediente principale sunt „un strop de loialitate”, „o mână de saluturi regale” şi „o ceaşcă de curaj”.

Regina Marii Britanii, la un pas de a fi asasinată. Un bărbat înarmat a pătruns în Castelul Windsor

Printre comorile scoase din arhivele regale, „fondul de colecţie regal”, se află un evantai semnat de prietenii reginei Victoria, precum şi un portret al reginei Elizabeth a II-a pictat cu degetele de elevi din Leicesterhire cu ocazia Jubileului din 2002.

Evenimentele care vor marca Jubileul de Platină vor avea loc în această vară, din 2 până în 5 iunie.  Britanicii vor sărbători timp de patru zile prin concerte, picnic gigant şi concurs de budincă.

70 de ani de domnie pe tronul Marii Britanii: Custodele Coroanei Margareta i-a trimis o scrisoare de felicitare Reginei Elizabeth a II-a

Cu ocazia Jubileului de Platină al reginei Elizabeth a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Custodele Coroanei Margareta i-a adresat o scrisoare de felicitare în care a afirmat: „Ne gândim cu respect şi admiraţie la suverana britanică şi îi urăm la mulţi ani!”.

Regina Elizabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord sărbătoreşte duminică, alături de întreaga naţiune, 70 de ani de domnie.

Născută la 21 aprilie 1926, Regina Elizabeth a II-a a succedat tatălui său, Regele George al VI-lea, la 6 februarie 1952, şi a fost încoronată în anul 1953.

Elizabeth a II-a este suverana Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Regina Canadei, Regina Australiei, Regina Noii Zeelande, precum şi suverana statelor Jamaica, Barbados (până în anul 2021), Bahamas, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Santa Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Belize, Antigua şi Barbuda, Saint Kitts şi Nevis.

Majestatea Sa este şeful Commonwealth şi Guvernator Suprem al Bisericii Angliei. În calitate de şef de Stat, Regina Elizabeth a II-a este comandantul suprem al Forţelor Armate ale Regatului Unit.

La 20 noiembrie 1947, (pe atunci) Principesa Elizabeth s-a căsătorit cu Principele Philip, Duce de Edinburg, la Abaţia Westminster. Căsătoria suveranei şi a consortului său a durat 73 de ani.

În ziua de 17 aprilie 2021, milioane de oameni pe întinsul globului au urmărit funeraliile celui mai longeviv consort regal din istoria Regatului Unit, aducând omagiu neştirbitului său devotament faţă de Naţiune şi Coroană. La 21 aprilie 2021, suverana a împlinit 95 de ani.

Regina şi-a sărbătorit Jubileul de Argint al domniei în 1977, Jubileul de Aur în 2002 şi Jubileul de Diamant în 2012. La acesta din urmă, din partea Familiei Regale a României au participat Regele Mihai I, Custodele Coroanei Margareta şi Principele Radu.

Majestatea Sa şi-a serbat Nunta de Argint în anul 1972, Nunta de Aur în 1997, Nunta de Diamant în 2007 şi Nunta de Platină în 2017 (70 de ani de căsătorie). La primele trei sărbătoriri au luat parte Regele Mihai I, Regina Ana, Custodele Coroanei Margareta şi Principele Radu.

Elizabeth a II-a a devenit cel mai în vârstă monarh britanic în anul 2007, iar la 9 septembrie 2015 a depăşit pe Regina Victoria în ce priveşte întinderea domniei.

Suverana a acordat înaltul patronaj unui număr de mai bine de 600 de organizaţii caritabile, cu scop educativ sau social.

În zilele de 2-5 iunie 2022, la Londra şi în întregul regat vor avea loc evenimente publice sărbătorind Jubileul de Platină, la care sunt aşteptaţi milioane de britanici, alături de cetăţeni ai ţărilor din Commonwealth.