Campanie fără precedent: Vier Pfoten sterilizează câinii fără stăpân din Ucraina

Un convoi de 11 vehicule al VIER PFOTEN a ajuns vineri, în Ucraina, unde va da startul unei campanii fără precedent de sterilizare a câinilor fără stăpân. Proiectul are ca scop oprirea uciderii în masă a câinilor comunitari după semnalarea a nenumărate masacre comise în ultimele luni, în perspectiva desfăşurării meciurilor din Campionatul European de Fotbal UEFA 2012 în Ucraina. La program iau parte inclusiv medici veterinari, specialişti şi voluntari din România.

RomaniaTV.net
30 mart. 2012, 11:40
Campanie fără precedent: Vier Pfoten sterilizează câinii fără stăpân din Ucraina

Convoiul de 11 vehicule al VIER PFOTEN, format din 4 clinici mobile, o ambulanță pentru urși și 6 mașini de intervenție a ajuns vineri, la Kiev, în Ucraina. Ministrul ucrainean al Ecologiei și Resurselor Naturale, Mikola Zlocevski, a întâmpinat echipa VIER PFOTEN, compusă din medici veterinari, specialiști și voluntari din peste 20 de țări. El a dat asigurări privind întregul sau sprijin pentru proiectul de sterilizare și vaccinare la scară largă a câinilor fără stăpân din Ucraina.

„Ne-am implicat total în salvarea câinilor comunitari apelând la singură metodă eficientă și umană: un program pe termen lung de sterilizare, în scopul controlării populației de câini fără stapan”, a declarat Helmut Dungler, președinte și fondator al Fundației VIER PFOTEN Internațional, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Kiev. El a adăugat faptul că „acest lucru nu va fi posibil decât dacă guvernul ucrainean va aplică concret, la nivel național, interzicerea uciderii în masă a câinilor fără stapan”. 

În următoarele luni, echipa mobilizată de VIER PFOTEN în Ucraina va steriliza mii de câini fără stăpân, în cadrul unui program de o amploare fără precedent. Pentru această campanie au fost mobilizate importante resurse ale tuturor organizațiilor naționale ale Fundartiei VIER PFOTEN, inclusiv cea din România. La sterilizari vor lua parte, prin rotație, toți medicii veterinari ai VIER PFOTEN România, precum și voluntari din țara noastră care aplică pentru participarea la program.

Campania este rezultatul unor negocieri intense cu autoritățile ucrainene, concretizate prin semnarea unui acord între guvernul de la Kiev și VIER PFOTEN, în luna februarie a acestui an. 

Semnalările recente privind continuarea uciderii în masă a câinilor din Ucraina, în perspectivă Campionatului european de fotbal UEFA 2012, dovedesc nevoia urgență de a lansă un asemenea proiect. Programul VIER PFOTEN, implementat deja cu succes în mai multe țări, se bazează pe cele mai avansate tehnici de sterilizare a animalelor fără stăpân. Vaccinările, deparazitarile și diversele tratamente medicale se adaugă acțiunii de sterilizare, fiind realizate de specialiști intarnationali cu o largă experiență. Această abordare este sprijinită total de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de Parlamentul European, care o recunosc că fiind singură soluție sustenabilă.

 „Provocarile logistice sunt enorme. Invităm pe toată lumea să se alăture echipei noastre și să ne sprijine proiectul pentru a avea succes”, a declarat Dr Amir Khalil, coordonatorul proiectului VIER PFOTEN din Ucraina.

Alături de experți ai universităților din Ucraina, echipă VIER PFOTEN va derula în paralel și un program intens de pregătire pentru medicii veterinari locali. Programul este susținut de fundația franceză 30 Millions d`amis și coordonată cu sprijinul Asociației organizațiilor de protecție a animalelor din Ucraina (AZOU) și SOS Animals Kiev.

Campania va debuta cu sterilizarea câinilor fără stăpân de pe străzile și din adăposturile din Kiev, precum și cu pregătirea logistică a activităților ce vor urmă în alte orașe ucrainene, precum Lvov și Zaporojie.