Campanie naţională de educaţie ecologică şi stimulare a colectării selective, în peste 1100 de şcoli

Asociaţia Environ a lansat la jumătatea lunii septembrie, pentru al şaptelea an consecutiv, o nouă ediţie a campaniei naţionale de educaţie ecologică şi stimulare a colectării selective, Baterel şi Lumea Non-E, un proiect care îşi propune să determine implicarea activă a elevilor din România, promovând conceptele de reciclare, economie circulară, dezvoltare durabilă şi eficienţa resurselor.

RomaniaTV.net
29 sept. 2017, 09:43
Campanie naţională de educaţie ecologică şi stimulare a colectării selective, în peste 1100 de şcoli

Campania, în care s-au înscris peste 1100 de şcoli, se adresează copiilor din toate ciclurile de învăţământ – preşcolar, primar, gimnazial şi liceal, şi are drept obiective creşterea nivelului de conştientizare asupra problematicii reciclării deşeurilor, încurajarea adoptării unui comportament responsabil faţă de mediu în rândul tinerilor şi crearea unei reţele de puncte de colectare a deşeurilor electrice şi a bateriilor uzate în unităţile de învăţământ din România. În cadrul programului, atât elevii, cât şi dascălii lor, au la dispoziţie o serie de materiale informative şi utile care promovează principiile colectării selective, sfaturi privind reducerea amprentei de carbon ca mecanism de combatere a schimbărilor climatice şi trucuri pentru creşterea eficienţei energetice. Mai mult, pe perioada derulării campaniei, vor fi organizate sesiuni de lecţii demonstrative, dar şi vizite la staţiile de reciclare.

Elevii şi profesorii se pot înscrie în această campanie de educaţie ecologică apelând linia Baterel la 031.827.0000 sau accesând platforma www.magazinbaterel.ro, un concept bazat pe un sistem de stimulare a reciclării prin puncte, ce recompensează elevii cu premii pentru activitatea de reciclare a produselor uzate de acasă. Participanţii îşi pot administra întreaga activitate din cadrul programului, pot lansa solicitări de transport pentru deşeurile colectate, pot trimite proiectele realizate şi îşi pot alege premiile dintr-o selecţie de câteva sute de produse: rechizite, jocuri, cărţi, dar şi produse personalizate din Colecţia Baterel pentru fanii adevăraţi.

„Cu efort şi cu dedicare, am reuşit să configurăm un program care stimulează creativitatea, încurajează deprinderea obiceiurilor de gestionare responsabilă a resurselor şi premiază performanţa, de care au beneficiat până în prezent în total circa 100.000 de elevi. Rezultatele excepţionale obţinute la ediţia anterioară nu ar fi fost posibile fără încrederea şi implicarea profesorilor care s-au dedicat acestui proiect şi care alături de elevii speciali pe care îi îndrumă, au contribuit la consolidarea unei adevărate comunităţi de mici ecologişti. Acestora, alături de părinţi şi copii le adresăm mulţumirile noastre pentru determinarea şi angajamentul de a contribui la protejarea naturii, sănătăţii şi calităţii vieţii şi le promitem că ne vom continua misiunea cu onoare, încercând să creştem permanent standardele, să ţinem cont de feedback-ul primit, să îi surprindem prin inovaţie pe cei care ne-au acordat votul lor de încredere şi să fim mereu cei mai buni”, a declarat Andrei Orban, preşedintele Asociaţiei Environ.

Cea de-a VII-a ediţie a campaniei Baterel şi Lumea Non-E se desfăşoară în perioada 15 septembrie 2017 – 30 iunie 2018, participanţii având posibilitatea de a se înscrie atât în competiţia de colectare selectivă a deşeurilor electrice (DEEE) şi/sau a celor baterii şi acumulatori (DBA), dar şi într-o nouă categorie de concurs: „Eroii Reciclării” în care sunt provocaţi să îşi exprime creativitatea ecologică prin experimente ştiinţifice, colaje, acţiuni de promovare, benzi desenate sau scenete. Echipele câştigătoare corespunzătoare fiecărei grupe de vârstă vor fi premiate cu un summercamp, cele mai active şcoli vor primi vouchere pentru dotări în valoare de 1000 de euro, iar profesorii vor fi recompensaţi lunar pentru eforturile şi dedicarea lor. Mai multe detalii privind derularea proiectului, precum şi regulamentul oficial sunt disponibile pe www.magazinbaterel.ro

Campania ,,Baterel şi Lumea Non-E” este un proiect naţional de conştientizare, responsabilitate socială şi colectare selectivă, organizat începând cu 2011 de Asociaţia Environ în parteneriat cu Asociaţia Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor (SNRB) şi cu sprijinul Ministerului Educaţiei şi Ministerului Mediului.