Campanie pentru modificarea ritualului de scufundare a bebeluşului în cristelniţă. Mii de oameni au semnat-o în doar câteva ore

Comunitatea Declic a iniţiat campania "Modificați ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniță", prin care se cere Bisericii Ortodoxe să adopte un ritual blând, care să nu presupună "smuceli şi chiar brutalitate".

02 feb. 2021, 09:48
Campanie pentru modificarea ritualului de scufundare a bebeluşului în cristelniţă. Mii de oameni au semnat-o în doar câteva ore
Campanie pentru modificarea ritualului de scufundare a bebeluşului în cristelniţă

Campanie pentru modificarea ritualului de scufundare a bebeluşului în cristelniţă. Mii de părinţi au semnat deja petiţia prin care Bisericii Ortodoxe Române i se solicită să modifice ritualul botezului. Campania a fost demarată de comunitatea Declic după decesul bebeluşului de la Suceava care a înghiţit apă în timpul scufundării în cristelniţă, după care, la câteva ore, a murit.

Campanie pentru modificarea ritualului de scufundare a bebeluşului în cristelniţă

Având în vedere situațiile tragice în urma cărora au murit prunci după cufundarea în apa din cristelniță, Biserica trebuie să reglementeze urgent această practică! Nu cerem anularea practicii Botezului ci modificarea ei, astfel încât să fie prevenite aceste de riscuri inutile și chiar absurde!”, spune inițiatorul petiției „Modificați ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniță„.

Citeste si Cum se face scufundarea în cristelniţă. Preotul Visarion Alexa exemplifică tehnica imersiei

Conform sursei citate, ritualul botezului se poate face prin udarea simbolică a capului pruncului cu apa din cristelniță și nu „cu smuceli și chiar brutalitate”.

Petiția a ajuns la aproape 30.000 de semnături în doar câteva ore.

A fost deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă

În acest caz, a fost deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă. Dacă inițial cercetările se făceau pentru vătămare corporală din culpă, în urma decesului copilului, s-a schimbat încadrarea juridică în ucidere din culpă, ancheta fiind deocamdată in rem, adică nu este nimeni pus sub învinuire. Bebelușul în vârstă de o lună și jumătate, care a ajuns la ATI, intubat, după ce a fost scufundat în cristelniță duminică, a murit la doar câteva ore de la botez, în urma unui stop cardio-respirator. Conform tatălui micuţului, acesta înghiţise 110 ml apă.

De asemenea, preotul a fost suspendat din funcţie până la finalizarea anchetei. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, este cel care a făcut anunțul cu privire la suspendarea din funcție a preotului din Suceava.

Părintele de la Suceava este suspendat de la slujire, nu mai slujește până la finalizarea anchetei și dacă se dovedește a fi vinovat, fără îndoială, este un cetățean ca noi toți care va suporta consecințele”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, într-o intervenție la Medika TV.

Surse medicale au declarat, pentru Mediafax, că bebelușul avea probleme medicale preexistente și era născut prematur.