Campioni la stat degeaba. România este țara europeană cu cei mai mulți tineri care nici nu învață, nici nu muncesc

România este campioana Uniunii Europene la numărul de tineri care nici nu învaţă şi nici nu lucrează. Datele Institutului European de Statistică Eurostat arată că 19,8% dintre tinerii cu vârste între 15 și 29 ani din România nu aveau nicio ocupație în 2022. Proporția este aproape dublă față de media europeană (11,7%).
Mircea Filipescu
07 mai 2024, 10:56
Campioni la stat degeaba. România este țara europeană cu cei mai mulți tineri care nici nu învață, nici nu muncesc

Pe locul 2 în topul țărilor cu tineri fără ocupație se află Italia (19%), iar pe locul 3 e Grecia (15,4%). La polul opus, majoritatea tinerilor din Olanda și Suedia fie lucrează, fie urmează o formă de învățământ.

Dacă ne uităm la cum au evoluat lucrurile în acest sens în perioada 2012-2022, vedem că în multe state s-a înregistrat o reducere considerabilă a proporției tinerilor care nici nu muncesc, nici nu învață. Cele mai mari progrese au făcut țări precum Irlanda, unde vedem o reducere de aproximativ 13%, Grecia cu un minus de peste 11 procente, dar și Bulgaria, unde numărul tinerilor fără o ocupație a scăzut în 10 ani cu aproape 10%.

Există, însă, două state europene unde proporția a crescut în 2012-2022. Austria, unde vedem un plus de 0,9% și România cu o creștere de 0,5 procente.

Daniel David, rectorul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat la Digi24 că în România „există încă un mit care este și perpetuat chiar de politicieni, că avem prea mulți studenți și că trebuie să ghidăm tinerii spre rute profesionale”.

„Asta e o problemă majoră, pentru că dacă raportăm numărul absolvenților de studii superioare la totalul populației din România este foarte rău”, a spus Daniel David.

Citește și: 2.248 de lei pe lună pentru 5 milioane de români, anunţ oficial de la Casa de Pensii

„Într-o lume modernă, tehnologizată, asta devine un risc. După facultate ar trebui să fie un nivel de culturalizare, de creștere în educație care să îi ajute pe tineri să fie mai toleranți, mai orientați în lume, să poată alege o carieră. Acest mit trebuie dat la o pate.

Apoi, mai e un fenomen interesant, România se află într-o fază de emancipare, când nu mai ești dispus să faci lucruri pe care le făceai înainte.

Tinerii, decât să lucreze în industria ospitalității, de exemplu să fie chelneri, sau să lucreze în alte servicii care nu li se par sofisticate preferă să nu lucreze. Mare greșeală. Tinerii vor să fie milionari și antreprenori peste noapte, dar fără educație asistăm la acest risc: asta e generația care va conduce România peste 15 – 20 de ani”, a declarat Daniel David.

Este vorba despre 4 generații care de la ultimele alegeri și până în prezent au împlinit vârsta legală pentru a-și exercita dreptul de vot. De data aceasta, tinerii sunt mai numeroși decât cei care au depășit vârsta legală de pensionare.

Români cu drept de vot în funcție de categoria de vârstă:

230.005 tineri – 18 ani
225.251 tineri – 19 ani
222.992 tineri – 20 de ani
218.061 tineri – 21 de ani

(Sursa AEP – 2024)

„Dintre acești tineri, știm din 2015 și s-a confirmat ulterior că un număr foarte mare – 40% – la 15 ani erau analfabeți funcțional. Sper ca de la 15 la 18 ani, acest lucru să se fi corectat în cazul multora și să fie opțiuni prodemocratice.

Sunt tineri cu studii superioare care votează pentru anumite lucruri, sper că pentru o Românie europeană, a educației. Sunt și tineri cu studii medii care se proiectează în alte opțiuni – unii pot vota din frustrare într-o manieră nu foarte rațională, sper să nu alunece în atitudini extremiste, antisistem, adică pe ideea schimbăm sistemul fără să punem nimic în locul lui”, a explicat Daniel David.

Citește și: Salariul minim ar putea creşte de la 1 iulie. Ce facilități pentru salariați va elimina Guvernul

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!”
Fanatik.ro
Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România se va deschide din această vară. Ce localități va străbate
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini de la 1 iulie. Decizia UE devine lege și în România
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
Decizie crucială! Dispare un antiinflamator utilizat de milioane de români. Lista medicamentelor retrase zilele acestea
Adevarul
De ce bebelușii spun „tata”, înainte să spună „mama” VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Rețetă de prăjitură cu cireșe și iaurt. Cel mai căutat desert în zilele de vară
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
wowbiz.ro
Getuța Sterp a răbufnit și ea la adresa Marei Bănică! Ce i-a transmis jurnalistei: „Să vezi ce bătaie de joc ți-ai făcut singură. Nu rămâne așa”
Cancan.ro
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare de „brunețica”
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași! Explicația unui psiholog criminalist: „Oamenii sunt din ce în ce mai egoiști”
Capital.ro
A murit marele MAESTRU al filmului. Tristețe mare în România: Jocul s-a terminat
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
stirilekanald.ro
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
substantial.ro
Descoperă rețeta salatei de legume la borcan: Gust de vară, prospețime și conveniență în bucătăria ta!
MediaFlux
Un ALT IMPOZIT la PENSIE după RECALCULARE. Anunțul ministrului MUNCII
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'