Canadian, spion în favoarea Chinei. Qing Quentin Huang transmitea informaţii din domeniul Apărării canadiene

Un canadian de origine chineză, Qing Quentin Huang, a fost arestat pentru spionaj şi transmitere către China a unor informaţii sensibile din domeniul apărării naţionale canadiene, a anunţat duminică Jandarmeria Regală a Canadei (GRC), relatează AFP, citată de Mediafax.

RomaniaTV.net
02 dec. 2013, 10:37
Canadian, spion în favoarea Chinei. Qing Quentin Huang transmitea informaţii din domeniul Apărării canadiene

Suspectul, Qing Quentin Huang, un bărbat în vârstă de 53 de ani, rezident la Toronto, a fost arestat sâmbătă şi inculpat duminică „pentru tentativă de a comunica unei entităţi străine informaţii” protejate de Guvernul federal în virtutea securităţii naţionale, a anunţat poliţia din Toronto într-o conferinţă de presă televizată.

Informată joi că suspectul „lua măsuri pentru transmiterea informaţiilor sensibile Republicii Populare China”, poliţia a decis să-l aresteze pe Huang, care munceşte pentru LLoyd’s Group, o societate de certificare maritimă şi definirea normelor pentru vapoare.Informaţiile sensibile vizau programe de construire de nave destinate apărării.

Potrivit anchetei efectuate de GRC – în legătură cu Serviciul canadian de informaţii de securitate -, informaţiile vizau „strategia naţională de aprovizionare în domeniul construcţiei navale” a Canadei pentru bastimente ca „nave de patrulare, fregate, nave auxiliare, nave ştiinţifice de cercetare şi spărgătoare de gheaţă”, scrie Mediafax.

„În acest tip de situaţie, împărtăşirea unor documente poate furniza unei entităţi străine un avantaj tactic, militar sau competitiv prin intermediul cunoaşterii specificaţiilor navelor însărcinate să apere apele teritoriale canadiene şi suveranitatea Canadei”, a declarat Jennifer Strachan, însărcinată cu anchete penale pentru provincia Ontario.

Citeşte şi Obama: SUA vor furniza toate informaţiile solicitate în legătură cu scandalul de spionaj

Ancheta penală, cu numele de cod „Projet Seascape”, este complexă şi continuă, a anunţat Larry Tremblay, directorul GCR, sugerând că suspectul ar fi acţionat în mod izolat.

Eforturile depuse pentru protejarea securităţii noastre naţionale nu vizează doar terorismul„, a continuat Tremblay, ci au totodată ca obiectiv „să adopte măsurile care se impun pentru protejarea” suveranităţii intereselor canadiene.

Quin Quentin Huang urma să fie deferit în mod oficial unui tribunal duminică, înaintea unei noi audieri, peste câteva zile, în cursul căreia justiţia va decide o eventuală eliberare sub cauţiune, a anunţat GRC.

Ofiţerul Jennifer Strachan a anunţat că suspectul riscă închisoarea pe viaţă pentru acest tip de acuzaţii.