Canadienii susţin deportarea imigranţilor clandestini care vin din Statele Unite

Aproape jumătate dintre canadieni susțin deportarea persoanelor care ajung în Canada din SUA prin trecerea ilegală frontierei și o proporție similară dezaprobă modul în care premierul Justin Trudeau gestionează această problemă, relevă un sondaj de opinie Ipsos, citat de Reuters.

20 mart. 2017, 12:42
Canadienii susţin deportarea imigranţilor clandestini care vin din Statele Unite

Potrivit unui sondaj de opimie, aproximativ jumătate dintre canadieni susțin deportarea imigranților clandestini veniți din SUA.  Astfel, 48% dintre canadieni afirmă că susțin ‘creșterea numărului de deportări a oamenilor care trăiesc ilegal în Canada’.

O minoritate semnificativă, respectiv patru din zece persoane, este de părere că imigranții clandestini ar putea face Canada ‘mai puțin sigură’, subliniind potențialul risc politic pentru guvernul liberal condus de Trudeau.

Canadienii par a fi la fel de îngrijorați ca vecinii lor americani de problema imigrației ilegale, conform sondajului, realizat pe 8 — 9 martie.

De asemenea, 36% dintre canadieni sunt de părere că țara lor trebuie să ‘accepte acești migranți’ și să le permită să obțină statutul de refugiați.

O proporție de 46% dintre canadieni consideră că afluxul de imigranți nu are niciun efect asupra siguranței, în timp ce 41% afirmă că țara lor devine mai puțin sigură. Dintre cei intervievați, 37% (față de 59% în luna ianuarie) sunt de acord, iar 46% (față de 41% în ianuarie) nu sunt de acord cu maniera în care guvernul Trudeau gestionează problema imigranților.

Un alt sondaj Ipsos arată că 23% dintre canadieni au plasat controlul imigrației printre cele mai grave probleme ale țării lor în luna martie (după asistența medicală, taxe, șomaj și sărăcie), față de 17% în decembrie 2016. Ținta stabilită de guvernul de la Ottawa pentru acest an este 300.000 de imigranți, la fel ca anul trecut.

Sondajul Ipsos a fost realizat online, în engleză și franceză, pe întregul teritoriu canadian. Au fost intervievate 1.001 persoane.