Cancelarul Nehammer al Austriei, care a refuzat România și Bulgaria în Schengen, și-a anunțat pretențiile. Schimbare la 180 de grade pentru UE, în privința migrației: se pregătește „Europa Fortăreață”

Karl Nehammer, cancelarul Austriei, a discutat deschis cu oficialii din România și Bulgaria, după „eșecul Schengen". Controversatul politician de la Viena a anunțat că va derula proiecte comune, împreună cu cele două state respinse, pentru a combate fenomenul migrației ilegale. 

10 feb. 2023, 10:59
Cancelarul Nehammer al Austriei, care a refuzat România și Bulgaria în Schengen, și-a anunțat pretențiile. Schimbare la 180 de grade pentru UE, în privința migrației: se pregătește „Europa Fortăreață”

Liderii Uniunii Europene au stabilit la Bruxelles, în cadrul summitului din această săptămână, mai multe măsuri pentru a reduce numărul migranților care ajung pe teritoriul UE în mod ilegal.

„Vom acţiona pentru a întări frontierele noastre externe şi a preveni migraţia ilegală”, a declarat după summit preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vineri, la primele ore ale dimineţii.

 

Karl Nehammer s-a inspirat de la Donald Trump, are a dat ordin pentru construirea „Marelui Zid”

 

Printre măsurile care vor fi implementate se vor număra montarea de camere de supraveghere și turnuri de pază cu supraveghere electronică la granița dintre Bulgaria și Turcia. De asemenea, Karl Nehammer a cerut construirea unui gard la frontiera Bulgariei cu Turcia, investiție evaluată la 2 miliarde de euro din bugetul UE, însă la această inițiativă nu se face referire în textul declarației adoptate.

Totuși, în urma summitului, Karl Nehammer și-a exprimat satisfacția:

„Avem angajamentul că toate ţările situate la frontierele externe vor fi luate în considerare de Comisie atunci când va fi vorba de protejarea acestor frontiere externe”, a transmis Nehammer, potrivit presei internaționale.

„Avem angajamentul clar al Comisiei pentru a susține proiecte-pilot atât în Bulgaria, cât şi în România”, a completat cancelarul.

 

Schimbare la 180 de grade pentru Europa, în privința migrației

 

Discuțiile de la nivelul UE confirmă noua tendință de la nivelul UE în privința migrației. Dezbaterea a avut loc în urma consemnării unui raport care arată că anul trecut, numărul de sosiri ilegale în blocul comunitar a crescut cu 64%, iar cel al cererilor de azil cu aproape 50%. De asemenea, 4 milioane de refugiați ucraineni au pătruns în UE, aspect care a pus sub presiune autoritățile statelor membre.

Astfel, statele membre din UE au cerut Comisiei să „finanțeze măsuri care să contribuie în mod direct la controlul frontierelor externe ale UE” și să „mobilizeze imediat fonduri europene substanţiale şi mijloace pentru a ajuta statele membre să îşi întărească capacităţile şi infrastructurile de protejare a frontierelor, mijloacele de supraveghere, mai ales aeriană, şi echipamentele”.

De asemenea, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat vineri finanțarea posibilă de „infrastructuri mobile şi fixe, vehicule cu camere de supraveghere, turnuri de pază cu supraveghere electronică”.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a avertizat în privinţa unei „Europe Fortăreaţă”.