Cancerul ovarian, ucigaşul tăcut

Cele mai multe tumori ovariene sunt depistate în stadii avansate, când şansele de supravieţuire sunt reduse.

RomaniaTV.net
10 feb. 2017, 10:21
Cancerul ovarian, ucigaşul tăcut

Prin controalele ginecologice regulate s-ar putea depista din timp cancerul ovarian. Afecţiunea este considerată „ucigaş tăcut”, pentru că în primele stadii nu are simptome evidente, boala evoluând silenţios.

În stadiul I, acest tip de cancer afectează unul sau ambele ovare, fără să atingă alte organe, iar în stadiul II, boala se extinde la organe din apropierea ovarului (uter, trompele uterine).

Citeşte şi  Natura salvează oamenii de cancer?

În stadiul III, celulele canceroase se răspândesc la ţesuturile din afara zonei pelviene sau la nodulii limfatici, iar în ultima etapă, apar metastaze la organe precum ficatul. În cele mai mult cazuri, cancerul ovarian se depistează în stadiul III, când şansele de supravieţuire până la cinci ani scad cu până la 35 la sută.

Nu există nicio metodă de prevenire a cancerului ovarian. Totuşi, medicii afirmă că utilizarea anticoncepţionalelor orale poate scădea riscul de a face această boală. De asemenea, sarcina şi alăptarea le-ar putea proteja pe femei de cancerul ovarian.

Absenţa sarcinilor, risc de boală

Printre factorii de risc implicaţi în apariţia cancerului ovarian se numără cei ereditari, fiind mai expuse femeile cu rude diagnosticate cu cancer de sân şi/sau ovarian (în special înainte de instalarea menopauzei) sau rude cu cancer mamar bilateral. De asemenea, femeile care nu au născut niciodată au un mai mare risc de a face boala în comparaţie cu cele care au născut.

Citeşte continuarea pe click!sanatate.ro