Când a fost inventată mașina de spălat vase și cine a gândit această invenție revoluționară

Mașina de spălat vase există în multe case, dar aproape nimeni nu știe cine a contribuit la inventarea acesteia.

15 mai 2022, 13:40
Când a fost inventată mașina de spălat vase și cine a gândit această invenție revoluționară

Majoritatea persoanelor au renunțat la spălatul tradițional al vaselor și folosesc mașina de spălat vase. Însă, puțini oameni știu istoria acestei inovații care le-a simplificat munca din bucătărie.

Inovatoarea Josephine Cochrane primește toate meritele pentru inventarea mașinii de spălat vase, în anul 1887. Aceasta a trăit între anii 1838 și 1913, în Chicago. Josephine s-a gândit la această invenție după ce a văzut că uneori se întâmpla ca slujnicele să spargă porțelanul în timp ce îl spălau.

Citește și: Sigur nu știai de acest buton secret de la mașina de spălat! Iată trucul de curățare pe care ar trebui să îl cunoască oricine

Cum a fost creată mașina de spălat vase

Ajutată de mecanicul George Butter, Josephine, a proiectat în propriul garaj primul model de mașină de spălat vase, folosindu-se de presiunea apei. Această invenție a fost brevetată pe data de 28 decembrie 1886.

La început doar hotelurile și restaurantele își achiziționau această invenție, după ce Josephine a prezentat-o în cadrul unei expoziții din Chicago. Abia câteva zeci de ani mai târziu, în 1950, mașinile de spălat vase au început să fie în mai multe locuințe.

Această mașină de spălat vase era mecanică, având o acțiune manuală. Mai târziu, Josephine a înființat o companie care trebuia să se ocupe de producția acestor mașini. Ulterior compania s-a numit KitchenAid.

Mașina de spălat vase a devenit o necesitate în majoritatea caselor, ușurându-ne munca. În plus, aceasta distruge bacteriile și te ajută să scapi de microbii absorbiți de buretele pentru spălatul vaselor.

Mașina de spălat rufe

Prima mașina electrică de spălat rufe a apărut în anul 1908, și a fost pusă prima dată pe piața din Statele Unite ale Americii de către compania „Hurley Machine Company of Chicago”. În zona europeană, această inovație a apărut abia în 1950. Până atunci, gospodinele își spălau rufele, frecându-le de niște grătare de lemn.

Citește și: Microcip alimentat de un smartphone, invenţia care revoluţionează lumea medicală


Sfântul Andrei
Sfântul Andrei