Când ai nevoie de artroscopie

Leziunea de menisc şi gonartroza sunt câteva dintre afecţiunile care beneficiază de tratament artroscopic. Intervenţia se face cu anestezie rahidiană sau generală.

RomaniaTV.net
25 nov. 2016, 09:55
Când ai nevoie de artroscopie

Procedură modernă, artroscopia permite diagnosticarea şi tratarea unor probleme care apar la nivelul articulaţiilor. Metoda este utilizată mai ales în cazul problemelor articulare apărute la genunchi, umăr, şold, gleznă, însă poate fi folosită şi pentru cele de la nivelul cotului sau de la încheietura mâinii.

Prin această metodă, medicul ortoped vizualizează articulaţiile, ligamentele şi cartilagiul, cu ajutorul artroscopului. Acesta este un instrument prevăzut cu o sursă de lumină şi cu o cameră video în miniatură, ce permite vizualizarea pe un monitor a imaginilor mărite de la nivelul porţiunii investigate sau tratate.

În scop diagnostic, se recurge la artroscopie mai ales atunci când metodele clasice de examinare, precum radiografia, imagistica prin rezonanţa magnetică, tomografia computerizată sau ecografia nu au oferit informaţii concludente. Astfel, se pot explora articulaţiile genunchiului (în cazul leziunilor precum cele de menisc, acumulărilor de sânge, prezenţei de corpi liberi la nivelul articulaţiilor, gonartrozei), umărului şi şoldului (artroză, luxaţii).

Tratează leziunile de menisc

În funcţie de problema depistată, se recurge la tratamentul artroscopic. Toate tipurile de leziuni de menisc se pot trata artroscopic prin excizie parţială (scoţându-se porţiunea ruptă de menisc) sau prin sutură. De asemenea, prin această metodă se pot extrage fragmentele de corpi articulari de la genunchi, cot şi gleznă şi se pot reconstrui ligamentele lezate.

Citeşte şi  Posibile CAUZE ale durerilor de genunchi

Se pot aplica diverse tratamente în artroza genunchiului, precum injectarea de soluţii vascoelastice, care au rolul de stabili funcţiile lichidului sinovial (substanţă care ajută la buna funcţionare a articulaţiilor).

În comparaţie cu operaţiile clasice, intervenţiile artroscopice sunt mai puţin traumatizante, ajută la recuperarea şi la vindecarea mai rapidă, cicatricile după o astfel de procedură fiind minime.

Ce presupune

Artroscopia presupune o pregătire preoperatorie, care include efectuarea analizelor uzuale de sânge şi după caz, a altor investigaţii, precum electrocardiograma.

Tratamentul cu anticoagulante sau cu aspirină trebuie oprit cu o săptămână înainte, iar medicul trebuie informat dacă persoana are diverse alergii medicamentoase.

Artroscopul este introdus în piele printr-o incizie mică, nedureroasă, deoarece se efectuează sub anestezie rahidiană sau generală. Externarea se poate face după ce trece efectul anesteziei, adică după câteva ore. Riscurile artroscopiei sunt foarte rare, acestea inluzând infecţii şi mici sângerări.

Află cât de gravă este apa la genunchi