Când ajunge România la 1.000 de kilometri de autostradă. Sorin Grindeanu: „Există şansa să semnăm contracte de 10 miliarde de euro, record absolut”

Ministerul Transporturilor, unul dintre cele mai importante ministere, a rămas cu o datorie foarte mare faţă de cetăţeni. 30 de ani nu a livrat atât cât trebuia pentru români, a declarat Sorin Grindeanu, noul ministru al Transporturilor, la Prima Tv.

05 dec. 2021, 11:50
Când ajunge România la 1.000 de kilometri de autostradă. Sorin Grindeanu: „Există şansa să semnăm contracte de 10 miliarde de euro, record absolut”

Când ajune România la 1.000 de kilometri de autostradă. Ce spune Sorin Grindenau

Întrebat ce a găsit la Ministerul Transporturilor, Sorin Grindeanu a declarat că: „Am preluat Ministerul Transporturilor vineri dimineaţă, i-am ţinut pe colegi în aceste zile libere ca să văd eu, dincolo de analizele care mi s-au dat, ce e acolo. Cred că vorbim de cel mai important minister, care a rămas cu datoria cea mai mare faţă de cetăţeni. 30 de ani nu a livrat atât cât trebuia pentru români”.

Câţi km de autostradă vor fi livraţi anul acesta?

„Eu nu am mers la Minister să găsesc vinovaţi. S-a dat în folosinţă în această săptămână lotul 2 Sebeş – Turda. Eu vineri am plecat cu maşina spre casă fiindcă auzisem că una e să-ţi povestească mulţi, alta e să vezi cu ochii tăi. Unii îmi spuneau că trebuie să stăm până în primăvară, alţii spuneau că dacă mobilizăm constructorul poate fi dat drumul. S-a dat drumul cu restricţii şi mai avem 4,7 km Târgu Mureş – Ungheni. Cred că e cel mai mic număr de km daţi în folosinţă în ultimii cinci ani”.

Când vom atinge 1000 km?

„Eu sper să se întâmple destul de repede. În acest moment ne aflăm la intersecţia a trei surse mari de finanţare. Avem un masterplan pe Transporturi aprobat în 2016 de Comisia Europeană. Am avut o discuţie cu doamna Adina Vălean. Acum, la Bruxelles, se află în analiză planul pe infrastructură pe următorii zece ani. Planul total pe următoarea decadă e de aproximativ 73 de miliarde de euro. Mai mult decât tot PNRR-ul. Pare o sumă mare, imensă, dar care este absolut necesară şi eu cred că dezvoltarea infrastructurii de transport în România trebuie să fie prioritatea zero a României. Va duce la dezvoltarea locurilor de muncă, nivelului de trai. Următorii 10 ani trebuie să fie marcaţi de dezvoltarea infrastructurii de transport”.

Sorin Grindeanu: De 13 ani se lucrează la Centura de la Tecuci şi am înţeles că este un record absolut

V-aţi impus un număr de km de autostradă?

„M-am ferit să fac lucrul acesta. Pentru că în toţi anii aceştia am văzut la planuri, la desene, poate sute de milioane de euro aruncate pe hârtii. Problema a fost că nu s-au pus în practică şi nu s-au făcut lucrurile într-un ritm susţinut. Planul e o altă mare prioritate. Mereu trebuie să urmăreşti contractul în curs şi termenele şi, pe de altă parte, să furnizezi noi contracte ca lucrurile să meargă înainte. La anul există marea şansă să putem semna contracte de aproximativ 10 miliarde de euro. Ar fi un record absolut şi ar însemna demararea multor şantiere în România. Timpul nu mai are răbdare cu noi. Vreau să simtă şi ei presiunea pe care o simt eu”.

 Tentaţia corupţiei e mare. Mesajul pentru oamenii care cad pradă?

„Nu există cartonaş galben. E direct roşu. Legea la Minister va fi respectată. Fără nuanţe”.

Sorin Grindeanu, optimist privind coaliţia de guvernare: „Suntem serioşi şi ne ţinem de ce am semnat. Se va gădi o puncte de dialog”