Când au apărut, de fapt, primele cazuri de coronavirus în Suedia. La acea dată, China nu raportase încă niciun caz de COVID-19

Agenţia de sănătate publică suedeză a anunţat că este probabil ca, în Suedia, primele cazuri de COVID-19 să fi apărut în noiembrie 2019, înainte de a fi înregistrate primele cazuri în China, relatează site-ul de ştiri thelocal.se, citat de Agerpres.

RomaniaTV.net
05 mai 2020, 16:21
Când au apărut, de fapt, primele cazuri de coronavirus în Suedia. La acea dată, China nu raportase încă niciun caz de COVID-19

Acest anunţ vine după o relatare din Franţa conform căreia un bărbat a fost infectat cu noul coronavirus pe 27 decembrie, cu câteva zile înaintea raportării primelor cazuri în China. Pacientul a fost diagnosticat cu pneumonie, dar o probă prelevată la acea dată a fost abia acum testată pozitiv cu noul coronavirus. Bărbatul respectiv s-a vindecat complet de COVID-19, dar nu ştie cum a contractat virusul, precizează sursa citată.

Epidemiologul-şef al Suediei, Anders Tegnell, a afirmat că este posibil ca, la acea dată, să fi existat şi în Suedia persoane infectate cu noul coronavirus: ”Nu a existat nicio răspândire a infecţiei în afara oraşului Wuhan până când am văzut-o în Europa ulterior. Dar eu cred că aţi putea găsi cazuri individuale printre călătorii în Wuhan care au fost acolo în noiembrie până în decembrie anul trecut”.

Primul caz din Suedia confirmat cu COVID-19 este o femeie din oraşul Jönköping testată pozitiv pe 31 ianuarie după o călătorie recentă în China. Femeia s-a vindecat complet.

Citeşte şi Suedia, ţara cu cele mai lejere măsuri de izolare, lăudată de OMS pentru cum a luptat împotriva COVID-19

La finalul lunii octombrie, la Wuhan s-au desfăşurat Jocurile mondiale militare de vară 2019, la care au luat parte în jur de 100 de membri ai armatei suedeze. Aceştia au stat în Wuhan timp de două săptămâni. Mai mulţi dintre cei care au concurat s-au simţit rău şi au fost testaţi pentru coronavirus, deşi niciunul nu a fost raportat ca fiind pozitiv.

În Suedia nu există planuri pentru o testare pe scară largă a pacienţilor care au primit asistenţă medicală pentru probleme respiratorii sau gripă anul trecut pentru a vedea dacă au avut coronavirusul. Epidemiologul-şef al Suediei este de părere că sistemul de sănătate suedez nu trebuie încărcat acum cu acest tip de investigaţii.

Nu dorim să încărcăm sistemul de sănătate cu acest tip de investigaţie. Acest sistem are o mulţime de alte lucruri de făcut. În schimb, ar fi interesant de aflat cum s-a propagat virusul în China şi cum s-a comportat în primele stadii ale răspândirii sale, dacă a fost vorba de o răspândire individuală de la un animal la o persoană sau s-a răspândit la un grup de oameni într-o perioadă de timp mai mare”, a precizat Tegnell.