Când este cel mai bine să mănânci banana, când este verde, galbenă sau maro? Beneficiile acestui fruct pentru organism în funcţie de gradul de coacere

Unii preferă bananele mai verzi, alţii din contră adoră dulceaţa bananelor bine coapte. Nu doar că gustul este diferit în funcţie culoarea pe care o are fructul, dar şi efectul lui asupra corpului este altul. Studiile au arătat că bananele foarte bine coapte nu ar trebui consumate de şoferi.

17 apr. 2022, 17:05
Când este cel mai bine să mănânci banana, când este verde, galbenă sau maro? Beneficiile acestui fruct pentru organism în funcţie de gradul de coacere

Banana verde

Studiile au demonstrat că banana verde, necoaptă, are de 20 de ori mai mult amidon rezistent decât banana coaptă. Banana verde conţine o formă de amidon pe care organismul se străduiește să o descompună („rezistă” procesului digestiv), deci trece direct prin intestin.

Acest lucru încetinește viteza cu care carbohidrații din fructe sunt transformați în glucoză și absorbiți în sânge.

O banană verde are un indice glicemic (IG) de 30, comparativ cu 58 pentru o banană coaptă. Amidonul rezistent nu numai că este bun pentru stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, dar și bacteriile „bune” din colon se hrănesc cu el. La rândul lor, bacteriile „bune” stimulează enzimele digestive care ne ajută să digerăm carbohidrații și să absorbim vitaminele din alimente, precum și să ne protejeze împotriva oricăror microorganisme neprietenoase.

Citeşte şi: Amestecă o banană cu o lingură de miere de albine. Trucul pe care orice româncă trebuie să îl folosească vara

Profesorul Gordon Carlson, chirurg gastric consultant la Salford Royal NHS Foundation Trust, a declarat pentru Good Health că mănâncă o banană relativ necoaptă în fiecare zi pentru a-și îmbunătăți sănătatea intestinală.

Studiile au demonstrat că bananele verzi pot ajuta persoanele cu simptomele gastrointestinale, precum diareea și constipația, dar şi în cazul celor care suferă de cancer intestinal, scrie Daily Mail. 

De asemenea, bananele verzi sunt indicate în cazul persoanelor care suferă de diabet de tip 2.

Banana galbenă

În timpul coacerii, amidonul dintr-o banană este transformat în zahăr – de la 3,2 g/100 g într-o banană necoaptă la 12 g/100 g într-una coaptă.

„Acesta este ceea ce o face o sursă bună de energie cu eliberare rapidă pentru sportivi”, spune dieteticianul dr. Sarah Schenker.

Cantitățile mai mici de amidon rezistent înseamnă, de asemenea, că bananele galbene sunt mai ușor de digerat.

„Bananele conțin mai mulți compuși, cum ar fi carotenoizii, care au legătură cu sănătatea ochilor și cu prevenirea cancerului și care devin mai „biodisponibili” atunci când banana se coace”, mai explică dieteticianul.

„Cu mai puțin amidon de descompus, sistemul tău digestiv va absorbi nutrienții mai repede.”

Banana conține vitamine din complexul B, precum și vitaminele antioxidante A și C, plus mineralele fier, magneziu, mangan și potasiu.

Unii dintre acești micronutrienți se pierd pe măsură ce bananele îmbătrânesc, dar nivelurile de antioxidanți, care ajută la susținerea sistemului imunitar, ating vârful cel mai înalt.

Studiile, inclusiv unul publicat în 2014 în International Food Research Journal, au arătat că nivelurile de vitamina C cresc odată cu procesul de coacere, dar scad pe măsură ce banana devine prea coaptă.

„Acești antioxidanți există pentru a proteja fructele de a fi consumate și tind să crească pe măsură ce fructele se coc”, explică dr. Sangeetha Thondre, lector principal în nutriție la Centrul Oxford Brookes pentru Nutriție și Sănătate.

Banana galbenă cu pete maro

Petele maronii de pe o banana foarte coaptă indică faptul că și mai mult amidon a fost transformat în zahăr.

Oamenii de știință au descoperit că o banană complet coaptă produce o substanță numită factor de necroză tumorală (TNF), care are capacitatea de a combate celulele anormale și de a ne întări imunitatea împotriva cancerului.

Într-un studiu publicat în 2009 în revista Food Science and Technology Research, oamenii de știință de la Universitatea Teikyo din Japonia au descoperit că bananele cu pete maro închis au fost de opt ori mai eficiente în creșterea puterii globulelor albe (care luptă împotriva infecțiilor) decât bananele cu piele verde.

Ei au raportat că gradul de efect anticancer al fructelor corespunde gradului de coacere – cu cât o banană are mai multe pete, cu atât este mai mare puterea de stimulare a imunității.

Citeşte şi: Pune o coajă de banană într-un borcan plin cu apă și las-o două zile. Trucuri nebănuite care îți pot schimba viața

Banana maro

Bananele produc etilenă gazoasă, un compus natural care reglează procesul de coacere, făcându-le să devină maronii. Acest lucru le schimbă textura și aroma, precum și valoarea lor nutritivă.

Când o banană devine prea coaptă, o mare parte din amidon este transformată în zaharuri, ceea ce o face o sursă naturală excelentă de dulceață.

Dr. Schenker recomandă să folosiți banane maro la coacere în prăjituri, brioşe, sau pentru a îndulci îngheţata preparată în casă sau în smoothie.

„Folosirea bananelor prea coapte în loc de zahăr este o modalitate mai sănătoasă de a îndulci alimentele, deoarece bananele furnizează câțiva nutrienți esențiali: potasiu, vitamina B6, acid folic și puțină vitamina C”, spune ea.

Bananele foarte coapte, care capătă culoarea maro închis, nu ar mai trebui folosite pentru consum uman. Ajunse la acest grad de coacere, încep să fermenteze, pierzând multe dintre beneficiile lor nutriționale. S-ar putea să înceapă să miroasă şi să conţină alcool. Bananele maro închis spre negru pot conține până la 0,5 g de alcool pe banană.