„Când Germania strănută, Europa face pneumonie”. Cea mai puternică economie a UE se îndreaptă spre recesiune, spune Institutul Economic German

Institutul Economic German (German Economic Institute - IW) a avertizat marţi că Germania se îndreaptă spre recesiune, urmând să înregistreze anul acesta o creştere a PIB-ului de numai 1,25%, pentru ca anul viitor PIB-ul să scadă cu 1,75%.

27 sept. 2022, 21:23
„Când Germania strănută, Europa face pneumonie”. Cea mai puternică economie a UE se îndreaptă spre recesiune, spune Institutul Economic German

Vin vremuri grele pentru continentul european şi, dacă ar fi să parafrazăm expresia diplomatului prusac Matternich, care spunea la începutul secolului al XIX-lea că „atunci când Franța strănută, toată Europa răcește”, acum situaţia ar fi „Când Germania strănută, Europa face pneumonie”, pentru că nemţii sunt motorul economic al UE şi al întregii Europe.

Totul indică spre o precipitare necontrolată a Germaniei către recesiune”, semnalează directorul IW, Michael Huther, într-un comunicat în care adaugă că statul trebuie acum să facă un mare efort şi să ia măsuri ”înainte de a fi prea târziu”.

El a apreciat că măsurile luate până în prezent pentru ajutorarea consumatorilor sunt ”importante”, dar a subliniat că ”guvernul nu trebuie să uite companiile care se văd depăşite de costurile ridicate ale energiei”, iar acestea ”au nevoie de un sprijin mai larg şi, ”dacă va fi nevoie, va trebui să fie menţinută suspendarea frânei datoriilor”, prevedere constituţională ce impune guvernului federal german să nu contracteze împrumuturi anuale care să depăşească 0,35% din PIB.

Potrivit Institutului Economic German, citat de agenţia Anadolu, în plus faţă de efectele pandemiei COVID-19 Germania se confruntă acum cu o criză energetică rezultată în urma războiului din Ucraina, în timp ce inflaţia ridicată afectează deopotrivă companiile şi populaţia.

Citeşte şi Lira sterlină a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 37 de ani. „Cred că suntem deja într-o recesiune”

Energia nu doar că a devenit extrem de scumpă, dar nici nu poate fi garantată pentru companii iarna aceasta, iar multe sectoare nu ştiu dacă în lunile următoare vor avea suficiente materii prime şi produse intermediare.

În acest timp, cererea scade, întrucât din cauza inflaţiei mulţi cetăţeni germani renunţă la unele achiziţii, inflaţia prognozată de IW în Germania pentru anul în curs fiind de circa 8%, iar pentru anul viitor de cel puţin 5%.

De asemenea, pandemia COVID-19 continuă să producă efecte negative asupra economiei, cu procese de producţie şi lanţuri de aprovizionare internaţionale în continuare perturbate.

Citeşte şi Analiză Reuters: Visele Europei sunt zdrobite de criza ucraineană, Germania şi Italia vor intra curând în recesiune

Rata şomajului este de numai 5,25%, iar anul viitor ar urma să crească la circa 5,75%, dar în multe sectoare există un deficit de mii de lucrători calificaţi, ceea ce face ca perspectivele economice să fie şi mai sumbre, semnalează IW.

Economia mondială va creşte, conform prognozei acestui institut, cu 2,75% anul acesta, iar anul viitor cu numai 2%, resimţind efectele costurilor energetice ridicate, problemele de aprovizionare şi incertitudinile globale.