Lira sterlină a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 37 de ani. „Cred că suntem deja într-o recesiune”

Lira sterlină a ajuns vineri la cel mai scăzut nivel din ultimii 37 de ani după ce noi date au arătat că populaţia îşi reduce cheltuielile, deoarece inflația afectează bugetele gospodăriilor.

16 sept. 2022, 23:28
Lira sterlină a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 37 de ani. „Cred că suntem deja într-o recesiune”

Lira sterlină a scăzut sub valoarea de 1,14 dolari, cel mai scăzut nivel după 1985. Oficiul pentru Statistică Națională a transmis că vânzările cu amănuntul au scăzut cu 1,6% în luna august, cea mai mare scădere din decembrie 2021. În același timp, situaţia este semnificativ mai rea decât se așteptau economiștii.

Cred că Regatul Unit este deja în recesiune”, a spus Michael Hewson, analist șef de piață la CMC Markets UK, citat de CNN.

Lira a fost afectată de o serie de date economice slabe, dar și de creșterea abruptă a dolarului american. Moneda americană este acum aproape de cel mai puternic nivel din ultimele două decenii în comparație cu alte monede, putere susținută de așteptările că Rezerva Federală va crește ratele săptămâna viitoare.

Dar perspectivele economice din Regatul Unit înseamnă că lira sterlină suferă mai mult decât majoritatea celorlalte monede. A pierdut peste 15% din valoarea sa față de dolar în acest an, în comparație cu scăderea de 12% suferită de euro.

Planul prim-ministrului Liz Truss de a subvenționa facturile la energie pentru gospodării și întreprinderi poate atenua suferinţa în această iarnă, dar e posibil să nu fie suficient pentru a restabili creșterea.

Citeşte şi Criza energetică provoacă îngrijorare în Europa. Cum își ajută guvernele din Europa locuitorii să treacă mai uşor pentru creşterile de preţuri la energie

Banca Angliei a prezis o recesiune prelungită înainte ca planul să fie anunțat.

Investitorii au fost, de asemenea, deranjați de indicii că guvernul va plăti scump pentru programul său energetic, care ar putea costa până la 150 de miliarde de lire sterline (171 de miliarde de dolari), prin creșterea bruscă a datoriilor naționale a Marii Britanii. Vinerea viitoare sunt așteptate mai multe detalii pe această temă.

Citeşte şi Viena, Paris și Shanghai sting lumina pe timpul nopţii. Marile oraşe ale lumii, lovite de criza energetică

O altă problemă este că Marea Britanie importă mai mult decât exportă. Aceasta înseamnă că o liră mai slabă crește prețul combustibilului, alimentelor și altor bunuri, ceea ce face și mai dificil pentru Banca Angliei să țină prețurile sub control.