Când inflamaţia pancreasului se cronicizează

Inflamația prelungită la nivelul ficatului duce la deteriorarea structurii și a funcției acestei glande. Dacă excesul de alcool este cauza pancreatitei cronice, renunțarea la acesta este obligatorie.

RomaniaTV.net
07 feb. 2018, 07:43
Când inflamaţia pancreasului se cronicizează

Pancreatita cronică este un proces de fibrozare, ce duce la apariția unor leziuni ireversibile. Inițial, este afectat țesutul pancreatic exocrin, pentru ca, în forme avansate, să fie distrus și cel endocrin. Cel mai frecvent tip de pancreatită cronică este cel calcifiat, existând și o formă obstructivă.

De ce apare

În aproape 85% din cazuri, consumul de alcool pe perioade lungi determină apariția pancreatitei cronice. Astfel, o persoană care bea zilnic 100-150 g de alcool pur timp de 10-15 ani va ajunge să dezvolte pancreatită cronică. Boala apare și după episoadele repetate de pancreatită acută, la cei cu boli ale ficatului (ciroză) sau biliare (colecistită).

Alte cauze ale pancreatitei cronice sunt hipercalcemia, hiperparatiroidia și factorii genetici (mutații ale unor gene). Există și pancreatită autoimună, mai rară, fiind asociată adesea altor boli autoimune. Pancreatita cronică obstructivă este produsă de astuparea ductului pancreatic, fiind o consecință a traumatismelor, a chisturilor sau a malformațiilor pancreatice.

Citeşte şi 7 semne de alarmă ale cancerului care nu trebui ignorate niciodată

Cum o recunoști

Durerea abdominală este principalul simtom al pancreatitei cronice. Aceasta apare, de obicei, după masă, având intensitate variabilă. Pentru că mâncarea accentuează durerile, bolnavii evită să se hrănescă, lucru ce are ca urmare scăderea ponderală. La slăbit contribuie și malabsorbția cauzată de deficitul de enzime pancreatice. Pe fondul malabsorbției grăsimilor, scaunele sunt deschise și grăsoase.

Medicul pune diagnosticul de pancreatita cronică după ce pacientul efectuează unele analize precum cele de sânge. Pentru explorarea pancreasului, este nevoie și de radiografie, RMN, ecografie și tomografie computerizată. Poate fi indicată și colangiopancreatografia retrogradă endoscopică (ERCP), care implică folosirea unui endoscop și a razelor X. ERCP este folosită și ca tratament (îndepărtează calculii biliari) sau pentru biopsie.

Se tratează toată viața!

Este esențial ca pacientul cu pancreatită cronică să nu consume deloc alcool! Restricții se impun și în ceea ce privește grăsimile, privilegiindu-se carnea slabă, legumele și făinoasele. Pentru reguli alimentare personalizate, este indicat ca persoanele diagnosticate cu pancreatită cronică să consulte un medic nutriționist. Alături de regimul alimentar, se impune și respectarea tratamentului (care include enzime pancreatice). Tratamentul este adaptat, iar dacă apar complicații, se recurge la intervenții chirurgicale.

O boală cu urmări

Atât în pancreatita acută, cât și în cea cronică, o complicație este pseudochistul pancreatic. Statisticile arată că 1 din 4 persoane cu pancreatită cronică poate dezvolta un pseudochist. O consecință a pancreatitei cronice endocrine este diabetul secundar. Ascita și cancerul de pancreas sunt alte urmări ale pancreatitei cronice.

Cifră

10% din cazurile de pancreatită cronică nu au o cauză cunoscută.

Află ce sport este recomandat diabeticilor AICI.