Când poate ajunge ELENA UDREA la închisoare dacă deputaţii dau undă verde ARESTĂRII

DNA a cerut urmărirea penală şi arestarea preventivă a Elenei Udrea în Dosarele Microsoft şi Gala Bute. Pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor sunt în total ŞASE cereri - trei de arestare și trei de urmărire penală, astfel că se vor da şase voturi, pentru fiecare solicitare. Votul va fi secret, cu bile.

RomaniaTV.net
09 feb. 2015, 16:26
Când poate ajunge ELENA UDREA la închisoare dacă deputaţii dau undă verde ARESTĂRII

Camera Deputaţilor trebuie să dea şase voturi distincte cu bile pentru solicitările Justiţiei în privinţa Elenei Udrea, dintre care trei pentru începerea urmăririi penale în două dosare şi încă trei pentru arestare preventivă. 

Potrivit Constituţiei, deputaţii şi senatorii nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.

„Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în legea fundamentală.

Procedura privind votul din Camera Deputaţilor este prevăzută în Regulamentul de funcţionare al acestui for:

– Cererea de reţinere, arestare sau percheziţie se adresează preşedintelui Camerei Deputaţilor de către ministrul justiţiei.

– Preşedintele Camerei aduce la cunoştinţă deputaţilor cererea, în şedinţă publică, după care o trimite de îndată Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi spre examinare, care va stabili, prin raportul său, dacă există sau nu există motive temeinice pentru aprobarea cererii. Hotărârea comisiei se adoptă, în cel mult 5 zile de la sesizare, prin votul majorităţii membrilor acesteia. Votul este secret.

– Cererea, împreună cu raportul comisiei Juridice, se înaintează grupului parlamentar din care face parte deputatul în cauză. Grupul îşi va exprima punctul de vedere cu privire la cerere într-un raport scris, în termen de 5 zile de la data sesizării grupului.

– Raportul comisiei împreună cu raportul grupului parlamentar se înaintează Biroului permanent şi se supun dezbaterii şi aprobării Camerei Deputaţilor.

– Camera Deputaţilor se va pronunţa asupra măsurii în cel mult 20 de zile de la sesizare, cu votul majorităţii membrilor prezenţi. Toate cererile privind ridicarea imunităţii parlamentare se înscriu cu prioritate pe ordinea de zi.

Camera Deputaţilor hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor săi. Hotărârea camerei se comunică de îndată ministrului Justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de trei zile. Data comunicării către ministrul Justiţiei este data intrării în vigoare a hotărârii. Dacă Parlamentul se află în vacanţă, preşedintele camerei trebuie să se asigure că se respectă termenele.