Când poți să speli după Paşte. Zilele în care este interzis să faci treburi casnice

Când poți să speli după Paşte. După Paște, urmează o nouă săptămână încărcată de tradiții și obiceiuri. Este vorba despre Săptămâna Luminată. Iată zilele în care nu trebuie să faci treburi casnice în Săptămâna Luminată.

16 apr. 2023, 18:48
Când poți să speli după Paşte. Zilele în care este interzis să faci treburi casnice
Când poți să speli după Paşte

Când poți să speli după Paşte. Săptămâna Luminată este o săptămână specială. Deschide o nouă perioadă, în viața liturgică a bisericii, perioada Penticostarului. De asemenea, slujbele au o rânduială deosebită, cu aspect profund Pascal.

Citește și: Cum poți să decojești ouăle de Paște mai ușor. Trucul secret de care ar trebui să știe oricine

Când poți să speli după Paşte

În săptămâna care urmează imediat după Paște, nu este păcat să se spele rufele în zilele de miercuri, joi şi sâmbătă. Luni și marţi sunt considerate tot zile de Paște, iar vineri se sărbătorește Izvorului Tămăduirii.

De asemenea, zilele de miercuri și vineri nu mai sunt considerate zile de post. Aveți dezlegare la pește, iar până la Rusalii se fac doar închinăciuni și nu mătanii.

Marțea din Săptamâna Luminată poarta denumirea de Marțea Albă și este declarată zi nelucrătoare, iar Miercurea este numită „Sfânta Miercurie” și este ziua în care bărbații pot munci la câmp.

Joia poartă numele de Joia Verde sau Joia Rea și este o zi in care se cinstesc holdele și grădinile. Cine muncește în această zi va aduce ghinion în casă.

În Joia Luminată se practică ritualul morților și anume 44 de găleți cu apă sunt cărate de o persoană, două lumânări se aprind, iar apa astfel sfințită se varsă apoi în fântâna din curte.

Vinerea poartă numele de Vinerea scumpă sau Fântânița. în această zi, biserica sfințește fântânile. Potrivit Legendei, Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar în Vinerea Luminată. Apa fântânii era dătătoare de viață.

Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Luminată

  • Nu se oficiază pomenirea celor adormiți
  • Ușile Împărătești ale Bisericii rămân permanent deschise. Ușa deschisă simbolizează ușa deschisă de la mormântul Domnului.
  • În această perioadă nu se oficiază pomenirea celor adormiți, Ușile Împărătești ale Bisericii rămân
  • Credința populară spune că în această perioadă Raiul este deschis, cine moare în această săptămână merge direct la dreapta Domnului, indiferent de păcatele pe care le-a făcut, iar sufletele morților sunt libere.
  • Rânduiala înmormântării este de asemenea specială, slujba funerară fiind înlocuită de Slujba Învierii
  • În acest timp, creștinii se salută cu urarea “Hristos a Înviat”, urmată de răspunsul “Adevărat a Înviat”.