Când sărbătoresc ortodocșii, de fapt, Sfântul Valentin

14 februarie este prilej de mare bucurie pentru mulţi români care celebrează Ziua Îndrăgostiţilor. Sărbătoarea Sfântului Valentin, Valentine’s Day, nu are, însă, corespondent în calendarul creştin-ortodox pe 14 februarie.

14 feb. 2023, 13:32
Când sărbătoresc ortodocșii, de fapt, Sfântul Valentin

Pe 14 februarie, sunt prăznuiţi Sfinţii Auxentie, Maron şi Avraam. Totuşi, există un Sfânt Valentin în calendarul ortodox, dar acesta este pomenit în data de 30 iulie a fiecărui an, scrie basilica.ro Mai exact, este vorba despre Sf. Sfinţit Mc. Valentin, episcopul Umbriei, considerat vindecător al celor bolnavi şi sfânt al iubirii creştine şi al familiei. Despre acest sfânt cunoaştem foarte puţine lucruri, printre care faptul că a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Mulţi oameni s-au şi botezat după ce au primit vindecarea la rugăciunile Sfântului Valentin.

Când sărbătoresc ortodocșii, de fapt, Sfântul Valentin

Printre aceştia, s-a aflat şi Leontie, guvernatorul orașului Umbria. Urmare a acestui fapt, Sfântul Valentin a fost întemniţat şi apoi martirizat. El a rămas în conștiința Bisericii lui Hristos căavindecător al celor bolnavi și sfânt al iubirii creștine și al familiei. O părticică din sfintele sale moaște fiind depuse în Biserica Delea Nouă, din București.

Potrivit Creștin Ortodox, Sfântul Valentin ar fi fost scos din calendarul catolic undeva prin secolul al 17-lea, din cauza unor incertitudini privind viața și faptele sale de „sfânt”.

Pe lângă Sfântul Valentin pomenit în 30 iulie, în sinaxarul Bisericii Ortodoxe Române mai sunt trecuţi şi alţi sfinţi cu numele de Valentin, după cum urmează: Sf. Mc. Valentina – 10 februarie, Sf. Mc. Valentin – 24 aprilie, Sf. Valentin – 24 octombrie.

Citeste si Mesaje de Ziua Îndrăgostiţilor 2023. Cele mai frumoase urări de Valentine’s Day

„Sărbătoarea dagostei” pe care o au românii este Dragobetele, la 10 zile distanță de Ziua Îndrăgostiților, pe 24 februarie. Este o serbare mitologică, având rădăcini adânci, dar multe din ele sunt păgâne și bogate în superstiții.

Legenda Sfântului Valentin

Originea acestei sărbători a îndrăgostiţilor nu este nici astăzi clară, existând doar legendele care înconjoară cu mister această zi şi care îl au în centrul lor pe Sfântul Valentin.

Una dintre legende spune că Valentin a fost preot în Roma, în secolele II-III. Acesta, în timpul împăratului Claudius al II-lea (268-270),  ar fi ajutat tinerii, creştini sau păgâni, să se căsătorească. Împăratul roman era convins că bărbaţii ar fi soldaţi mult mai buni dacă nu ar avea soţii, de aceea a interzis căsătoriile. Tânărul preot, dimpotrivă, susţinea că mariajul este parte din planul lui Dumnezeu şi unul dintre scopurile acestei vieţi. Astfel, a continuat să îi căsătorească pe tineri în secret.

Citeste si Cea mai scumpă vacanță de Ziua Îndragostiților. Pentru ce a plătit un cuplu de români 45.000 euro

În momentul în care secretul său a ajuns la urechile împăratului, acesta a fost închis şi condamnat la moarte, fapt care s-a petrecut la 14 februarie 269. Aceeaşi legendă spune că Valentin, în timp ce se afla la închisoare, s-a îndrăgostit de fiica paznicului. Înainte de a muri, Valentin i-ar fi trimis acesteia o scrisoare, pe care a semnat-o ”De la al tău Valentin”. De aici a rămas obiceiul de a trimite în această zi mesaje de dragoste.