Cand se administreaza Tamiflu la copii si ce efecte adverse poate avea

Tamiflu este un antiviral recomandat în cazul infecțiilor respiratorii virale, precum gripa.

RomaniaTV.net
16 feb. 2020, 15:16
Cand se administreaza Tamiflu la copii si ce efecte adverse poate avea

Antiviralele sunt singurele medicamente aprobate de FDA pentru a scurta durata virusului gripal și pentru a reduce severitatea simptomelor acestuia.

Este recomandat în special în cazul persoanelor predispuse la complicații în urma contractării virusului gripal. Ca orice alt medicament, poate declanșa reacții adverse, scrie Supermame.ro.

Tamiflu este un nume de medicament foarte des auzit în sezonul de gripă. Este unul dintre cele mai populare medicamente antivirale.

Tamiflu se poate administra doar la recomandarea medicului. Potrivit CDC (Centrul pentru prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile), persoanele cu vârsta peste 65 de ani, femeile însărcinate, adulții cu boli cronice, cum ar fi astmul, sau copiii cu vârsta sub 5 ani, care sunt expuși riscului de a dezvolta complicații ale gripei, pot lua medicamente antivirale. Restului oamenilor li se recomandă pur și simplu odihnă, hidratare, precum și analgezice, pentru a controla disconfortul, atât timp cât nu apar simptome severe.

Cele mai frecvente reacții adverse (deși nu apar întotdeauna) sunt dureri de cap, diaree, greață sau vărsături. Pentru a evita problemele digestive, medicamentul trebuie administrat după masă. De asemenea, este recomandat și un probiotic pe perioada tratamentului. În unele cazuri, Tamiflu poate provoca halucinații sau pierderi de memorie la copii și adolescenți, însă cazurile raportate au fost foarte rare. Nu există însă nicio modalitate de a prezice dacă Tamiflu va provoca aceste reacții.

„Deși este adevărat că Tamiflu poate provoca simptome psihiatrice, cum ar fi modificări ale dispoziției, halucinații, insomnie sau pierdere de memorie, cazurile sunt extrem de rare. De fapt, chiar există dezbateri asupra faptului că Tamiflu poate provoca într-adevăr halucinații sau dacă este vorba despre o combinație a anumitor afecțiuni genetice cu utilizarea de medicamente cum ar fi steroizi, plus antivirale”, a explicat medicul expert în boli contagioase Aileen Marty.