Când se despodobește bradul de Crăciun. Ziua în care e indicat să faci acest lucru

Împodobirea bradului este una dintre cele mai frumoase activități din perioada sărbătorilor de iarnă. Pentru cei mai mulți români e un moment cu adevărat special. Se adună în jurul bradului, alături de familie, și încep să-l decoreze cu globuri, beteală și tot felul de alte elemente, în timp ce ascultă colinde pe fundal.

02 ian. 2023, 10:27
Când se despodobește bradul de Crăciun. Ziua în care e indicat să faci acest lucru

Când se despodobește bradul de Crăciun. După ce trece magia sărbătorilor și Anul Nou, apare și întrebarea firească: „oare care ar fi momentul potrivit pentru despodobirea bradului?”. E o întreagă dezbatere și pe acest subiect. Unii oameni sunt de părere că bradul ar trebui despodobit imediat după Revelion. Dar conform tradiției, cel mai bine e să-l ținem până după 7 ianuarie, atunci când e sărbătorit Sfântul Ioan Botezătorul.

Când se despodobește bradul de Crăciun. Tradiția populară spune că nu e bine să ții bradul împodobit după Bobotează sau Sfântul Ion. Practic, când sărbătorile de iarnă se încheie din punct de vedere religios, e momentul ca bradul să fie despodobit. Altfel, se spune că ar aduce ghinion.

Mulți români, care au împodobit bradul mai devreme, aleg să-l despodobească imediat după Anul Nou. În cazul lor nu e vorba de vreo superstiție, ci bradul începe să se usuce și aleg să-l strângă.

Citește și Unde să așezi bradul de Crăciun în casă pentru a avea noroc în anul care vine

Sunt unele zone din țară în care bradul rămâne împodobit până aproape de Paște și e despodobit primăvara.

Dacă vorbim de bradul artificial, lucrurile sunt destul de simple, poate fi despodobit oricând. În cazul celui natural se schimbă puțin lucrurile. El nu poate fi păstrat pentru o perioadă prea lungă fiindcă începe să se usuce. Dacă aveți grădină, puteți alege să-l replantați.

Ce facem cu bradul de Crăciun după ce l-am despodobit

La bradul artificial e simplu de răspuns la această întrebare. Îl demontăm și îl ducem înapoi în debara, balcon sau mansardă până iarna următoare. Dacă aveți un brad natural în ghiveci, putem să aveți grijă de el în acest fel sau îl puteți replanta în grădină.

E de preferat ca, după sărbători, să nu aruncați la gunoi bradul natural folosit pentru decorațiunile de Crăciun. Ei sunt biodegradabili, ceea ce înseamnă că pot fi ușor reutilizați sau reciclați pentru rumeguș sau în alte scopuri.

Citește și Ingredientul cu care poți curăța bradul artificial de Crăciun. Trebuie să afli secretul

Sunt mulți furnizori care vor colecta brazii naturali în timpul programului obișnuit de colectare, după perioada de sărbători. Altfel, puteți duce bradul natual la o locație de depozitare și reciclare, fără să fie vreo taxă suplimentară.

Puteți chiar să sunați la o organizație non-profit și să solicitați să vă ridice bradul natural din propria locuință. Unele ofertă acest serviciu de colectare pentru o mică donație.