Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Cum a apărut acest obicei în lume

Doar gândul la magia sărbătorilor de iarnă îi face pe mulți oameni să nu mai aibă răbdare și să se grăbească cu împodobitul bradului și cu decorarea locuințelor pentru Crăciun. Mulți fac aceste lucruri încă de la începutul lunii decembrie.

24 dec. 2020, 09:21
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Cum a apărut acest obicei în lume

Când se împodobește bradul de Crăciun.

Mulți fac aceste lucruri încă de la începutul lunii decembrie. Totuși, conform tradiției, acest lucru ar trebui făcut mult mai târziu, mai exact pe 24 decembrie, în Ajunul Crăcinului. Soaterea bradului din casă ar trebui să aibă loc pe 6 ianuarie, când se sărbătorește Boboteaza.

De Ajun, toate casele oamenilor sunt învăluite în magia sărbătorilor. Oamenii încep, cu mic, cu mare, să împodobească bradul în culorile preferate, în timp ce ascultă colinde pe fundal sau cântă. Bradul este adus în case și decorat cu lumini de Crăciun, globuri, tot felul de ornamente, ghirlande, bomboane și dulciuri.

Istoria împodobirii bradului

Antichitate

Romanii își împodobeau casele cu ramuri de laur la trecerea dintre ani. Prin decorarea unui copac pentru solstițiul de iarnă se cinstea, în cultul Mithra, zeul soarelui. Chiar și în zonele nordice, ramuri de brad erau agățate la începutul iernii, pentru a face dificilă intrarea spiritelor rele, în același timp verdele dădea speranță pentru revenirea primăverii.

Evul Mediu

Deja în Evul Mediu a existat în multe locuri obiceiul de a decora copaci întregi pentru anumite festivități publice. Sărbătoarea lui Adam și Eva s-a ținut pe 24 decembrie. Simbolul ei era un pom al paradisului împodobit cu mere. Mărul a servit ca semn al fructului pomului cunoașterii și amintea de căderea omului în păcat și eliberarea lui de păcatul original de către Isus Hristos.

În Evul Mediu, casele erau împodobite cu pomi de Crăciun ce apăreau în provinciile Alsacia și Lorena, dar nu cu ocazia Crăciunului, dar cu cea a Anului Nou. De aici tradiția se extinde în întreaga Franță, Spania, Italia și Elveția.

Epoca modernă

Primele dovezi despre decorarea bradului sunt din Livonia (Estonia și Letonia de astăzi) în secolul al XV-lea. Ulterior, tradiția a intrat și în cultura altor popoare.

De asemenea, este posibil ca pomul de Crăciun să provină de la nordici, care obișnuiau să-și împodobească casele cu ramuri de brad și de vâsc, obicei păstrat și în tradiția coroniței de brad. Pomul de Crăciun a pătruns mai târziu și în Orient, prin intermediul catolicismului. În Rusia europeană Ajunul Crăciunului era sărbătorit în pădurile de brazi, unde era ales unul ca cel mai frumos dintre toți și împodobit cu lumânări aprinse, bomboane, jucării etc.

Bradul împodobit se întâlnea ca pom de Crăciun doar în orașele din Germania sfârșitului de secol XIX, dar odată cu Primul Război Mondial s-a răspândit pe întreg teritoriul acestei țări.

Brad natural sau brad artificial – care e cea mai bună variantă? Ce spun specialiștii

Cât costă brazii de Crăciun în 2020. Prețurile pot ajunge chiar și la 1.200 de lei