Când se va cere certificatul Covid la locul de muncă. Angajaţii vor primi vouchere pentru testare. Anunţul ministrului Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat în timpul unei discuții cu reprezentanți ai companiilor și cu oamenii de afaceri în ce condiții firmele vor trebui să introducă certificatul COVID la locul de muncă.

21 dec. 2021, 07:50
Când se va cere certificatul Covid la locul de muncă. Angajaţii vor primi vouchere pentru testare. Anunţul ministrului Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a discutat cu oamenii de afaceri despre măsurile care pot fi luate în perspectiva apariţiei unui nou val al pandemiei, printre subiecte fiind certificatul COVID şi voucherele gratuite pentru testare.

EXCLUSIV | George Simion se opune certificatului COVID şi îndeamnă la proteste. „Votarea acestui proiect ar însemna paralizarea statului. 70% dintre români nu sunt vaccinaţi”

Ministrul Sănătăţii, discuţii cu patronatele: Voucherele gratuite pentru testare sunt benefice

Ministrul Sănătăţii a anunţat că luni a avut o primă întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri privind „necesitatea pregătirii măsurilor de sănătate publică pentru controlul unui potenţial val pandemic”.

„În cursul zile de azi, 20.12.2021, a avut loc o întâlnire online cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, în contextul pregătirilor de aprobare a legislaţiei care să asigure limitarea răspândirii COVID-19. Adoptarea legii privind certificatul digital COVID-19, similar cu celelalte state ale UE, trebuie adaptată situaţiei din România şi trebuie să ţină seama de interesul de sănătate publică, dar şi de nevoia de funcţionare corespunzătoare a economiei”, au anunţat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

„Expertul” Florin Cîțu critică PSD pentru gestionarea situației pandemice: „Social democrații trag de timp cu certificatul verde. Dacă aveam oameni vaccinați, țineam și economia sus”

Reprezentanţii companiilor au discutat cu ministrul Sănătăţii elementele legate de soluţiile pentru asigurarea continuităţii activităţii economice. Părţile au discutat despre certificatul COVID şi despre voucherele de testare.

„Acordarea de către Guvern a voucherelor gratuite pentru testare va asigura adaptarea agenţilor economici la situaţia creată de introducerea certificatului COVID-19 şi va fi favorabilă controlului pandemiei. Certificatul va fi introdus în momentul înregistrării unei creşteri susţinute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5 iar renunţarea la el se va face după ce trendul devine descendent iar incidenţa cumulată scade sub 1”, a declarat Alexandru Rafila.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a afirmat că a primit „mai multe variante” privind proiectul implementării certificatului verde COVID la locul de muncă, proiecte care vin din partea primului ministru sau a partenerilor din coaliţia de guvernare, dar care nu au fost prezentate în coaliţia de guvernare. El susţine că este nevoie de o reglementare legislativă în această privinţă.

Liderul PNL consideră că varianta „cea mai proastă” este aceea cu care se confruntă România în prezent, şi anume aceea în care nu există nicio reglementare în acest sens.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, întrebat dacă până la 1 ianuarie ar putea exista un proiect de lege privind certificatul verde care să fie adoptat de către Parlament şi promulgat de şeful statului, că rămâne de văzut decizia coaliţiei de guvernare. Liderul PSD a adăugat că luni nu au fost discuţii pe această temă.