Când se vor elibera cărțile de identitate electronice. Românii care nu vor buletin cu CIP au și altă opțiune

Cinci milioane de români vor primi buletinele elctronice gratuit. Noul act normativ le oferă părinţilor posibilitatea să primească o carte de identitate electronică pentru copiii lor, încă de la naştere, iar acest lucru le va facilita circulaţia în Uniunea Europeană.

23 mai 2023, 17:37
Când se vor elibera cărțile de identitate electronice. Românii care nu vor buletin cu CIP au și altă opțiune
Când se vor elibera cărțile de identitate electronice. Românii care nu vor buletin cu CIP au și altă opțiune

În această vară ar fi urmat să înceapă să fie eliberate, în mod gratuit, cărțile de identitate electronice sau așa numitele buletinele cu CIP. Totuși, se pare că acest plan ar putea fi amânat. Mai mult de atât, persoanele care nu își doresc să aibă o astfel de carte de identitate pot să opteze pentru o altă variantă.

Citește și: Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, prelungite de Parlament

„Trebuie să spun că nu am epuizat toate șansele pentru a avea la final de lună august emiterea cărților electronice de identitate. Vă pot spune, raportat la informațiile care au fost dezbătute ieri în presă, că nu este vorba de nicio neregulă. Este vorba de o achiziție publică care se desfășoară în România și, bineînțeles, există și persoane care au anumite interese pe care vor să și le valorifice. Toate dezvoltările sunt în curs, avem ca idee mai multe elemente pe care le putem folosi ca soluții de avarie, continuăm activitățile”, a spus chestor de poliție Aurel Cătălin Giulescu, împuternicit director general de la evidența Persoanelor din cadrul MAI, marţi, la Antena 3 CNN.

Conform oficialului, nu este total exclus ca emiterea acestor acte să înceapă într-adevăr în vară, așa cum era planificat. Mai mult, acestea vor fi eliberate în mod gratuit și nici nu sunt obligatorii. Cu alte cuvinte, dacă o persoană nu își dorește să aibă imaginea facială sau aprenta stocată poate să aleagă un buletin obișnuit.

„Exact. În acest moment, noi pregătim un nou prototip în care vom insera CIP-ul, acel suport de stocare pentru care achiziția a fost finalizată în ultima zi a lunii februarie. Lucrăm intens pentru a avea acest prototip și a-l testa. Odată cu punerea în circulație a noului prototip, va fi pusă în circulație și o carte de identitate simplă, fără suport electronic de stocare, astfel încât cetățenii să aibă posibilitatea să opteze între cartea electronică și cartea electronică și cartea de identitate simplă”, a continuat Aurel Cătălin Giulescu.

De asemenea, acesta a mai explicat că se preconizează că până în toamnă vom putea avea încorporat totul în acel certificat asociat fiecărei persoane şi când ne putem aştepta să avem acces şi la cazier cu ajutorul buletinelor cu CIP

„Pregătim niște elemente, niște interfețe în care cetățenii să se poată autentifica. Aș putea spune că din toamnă vor începe să fie expuse o parte dintre cele pe care le coordonăm noi direct. Vor fi expuse într-o formulă de testare inițial, după care, după trecerea tuturor testelor tehnice, le vom expune într-o formă definitivă, deci cu siguranță într-o formă de testare le vom avea în această toamnă și niște interfețe în care să ne autentificăm cu cartea electronică de identitate”, a continuat chestor de poliție Aurel Cătălin Giulescu, de la evidența Persoanelor din cadrul MAI.

Citește și: Noi reguli la ITP. Cum afli dacă stația la care urmeză să mergi mai este funcțională