Noi reguli la ITP. Cum afli dacă stația la care urmeză să mergi mai este funcțională

De luni, 22 mai, au intrat în vigoare noi reguli europene pentru stațiile autorizate care pot face inspecția tehnică periodică la maşini. Este vorba despre ITP.

23 mai 2023, 14:25
Noi reguli la ITP. Cum afli dacă stația la care urmeză să mergi mai este funcțională

Stațiile autorizate care pot face inspecția tehnică periodică ( ITP ) la maşini trebuie să aibă aparatură performantă cu ajutorul căreia pot fi detectate erorile de la autovehicule, noxele și deficiențele sistemului de frânare, potrivit Jurnalul. Operatorii au avut la dispoziție 5 ani ca să se pună la punct cu totul. Stațiile ITP care nu au achiziționat aparatura necesară nu mai pot funcţiona.

Citește și: Preț carburanți 23 mai. Vești bune pentru șoferii mașinilor diesel. Când a ajuns să coste litrul de motorină în București

În aceste condiții, înainte de a merge la ITP, proprietarii de maşini ar trebui să verifice mai întâi dacă staţia la care urmează să meargă mai poate face inspecția tehnică periodică. Reprezentanţii RAR spun că orice operator care se regăseşte pe site-ul www.rarom.ro este autorizat şi poate valida ITP-ul.

„Începând de luni 22.05.2023, vor fi puse în aplicare noi prevederi legislative, impuse la nivel european, care obligă stațiile ITP să fie dotate suplimentar cu anumite echipamente și dispozitive specifice activităților de inspecție tehnică. Mai exact este vorba despre: dispozitive de suspendare a vehiculului pe una dintre punți, instalate la canalul de vizitare pentru stațiile de clasa a 3-a, dispozitive de conectare la interfața electronică a vehiculului (n.r. – instrument de scanare) inclusiv OBFCM (n.r. – preluarea și transmiterea consumului real de energie) pentru stațiile de clasa 2-a, platforme culisante cu anumite caracteristici tehnice îmbunătățite pentru stațiile de clasa a 3-a, decelerometru cu anumite caracteristici tehnice îmbunătățite pentru stațiile de clasele a 2-a și a 3-a (n.r. – un dispozitiv care este utilizat pentru a verifica eficienţa frânării vehiculelor), dispozitive de detectare a pierderilor GPL/GNC/GNL, după caz”, a declarat Roxana Dima, purtător de cuvânt al Registrului Auto Român, pentru Jurnalul.

Citește și: FOTO: Buton secret descoperit într-un Audi, la ITP. Ce activa șoferul din telecomandă

Tot de astăzi se va modifica şi modul de transmitere a datelor din staţiile ITP către serverul Registrului Auto Român. Operatorii au la dispoziţie un link pe care au fost obligaţi să îl descarce. Cu ajutorul acestuia pot să intre în server ca să introducă rezultatele testării autovehiculului. Numai așa vor putea valida ITP-ul.