Când se vor întoarce profesorii la catedră. Marius Nistor a făcut anunțul. ”Într-un fel sau altul, ne vom întoarce, dar problema aceasta va rămâne”

Marius Nistor, președintele Federației ”Spiru Haret”, a atras atenția încă o dată, duminică, că solicitările sindicaliștilor din Educație privind majorarea salariului profesorilor debutanți nu se regăsește în textul ordonanței votate joi, 1 iunie, de Guvernul Ciucă.

04 iun. 2023, 16:24
Când se vor întoarce profesorii la catedră. Marius Nistor a făcut anunțul. ”Într-un fel sau altul, ne vom întoarce, dar problema aceasta va rămâne”
Când se vor întoarce profesorii la catedră. Marius Nistor a făcut anunțul.

Când se vor întoarce profesorii la catedră. Marius Nistor a subliniat că aceste cerințe se regăsesc doar în nota de fundamentare, iar profesorii aflaţi în grevă nu vor să cedeze deoarece nu au nicio garanţie privind creşterea salariilor şi a investițiilor din Educaţie.

Citește și Greva din educaţie continuă! Sindicatele „ameninţă” guvernanţii: „Începând de astăzi, educaţia va fi prioritate națională!”

Când se vor întoarce profesorii la catedră

”Din partea colegilor din teritoriu nu se acceptă conţinutul respectiv, creşterile salariale nu sunt cele aşteptate de colegii noştri. Pe de altă parte, vorbim de ceea ce ne dorim cu toţii, acea grilă de salarizare negociată cu Ministerul Educaţiei, făcută la solicitarea prim-ministrului încă din luna ianuarie, cum se crede că va fi pusă în aplicare atâta vreme cât au scos din Legea învăţământului preuniversitar acea prevedere că salariul debutantului cu studii superioare trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie şi atâta vreme cât nu apare în textul ordonanţei, apare doar într-o notă de fundamentare care nu are niciun fel de valoare juridică. Colegii noştrii nu pot crede că nişte politicieni care au prorogat nişte articole de lege care vizatu finanţarea sistemului de învăţământ, care au blocat aplicarea unor legi favorabile salariatilor, vor ţine cont de o nouă de fundamentare fără niciun fel de valoare”, a declarat Marius Nistor, la Digi 24.

Întrucât reprezentanții Guvernului le-au spus sindicaliștilor că cererile lor nu apar în textul OUG din motive ce țin de neconstituționalitate, președintele Federației ”Spiru Haret” a cerut ca Ministerul Justiţiei să se implice în această problemă.

”Guvernul a argumentat, în discuţiile purtate cu noi, că nu apare în textul OUG pe motiv că o ordonanţă nu poate să conţină o prevedere care vizează o lege viitoare şi că ar deveni neconstituţională (…) Avem un Minister al Justiţiei, să vină să ne explice dacă se poate sau nu se poate acest lucru. Din discuţiile pe care le-am purtat cu profesorii, aceştia ne spun că se poate, regula poate fi prinsă într-u proiect de ordonanţă de urgenţă sau poate fi în întreaga grilă de salarizare negociată cu Ministerul Educaţiei, într-o ordonanţă de urgenţă (…) S-au dus vremurile când Guvernul negocia strict cu liderii de sindicat (…) În momentul de faţă negocierea se poartă direct cu cei care sunt în cancelarii”, a mai spus Marius Nistor.

Mai mult, Marius Nistor a ținut să precizeze că deși în aceste momente, 75% dintre cadrele didactice din România sunt în grevă, dascălii se vor întoarce, într-un fel sau altul, la catedră, însă a subliniat că problema subfinanţării Educaţiei va rămâne.

”Categoric că există nişte limite, există limite şi pentru noi, există limite şi pentru societatea civilă, dar toţi, în momentul de faţă, sunt de acord că există nişte probleme şi trebuiesc rezolvate (…) Educaţia trebuie să evolueze şi nu se poate face acest lucru, decât dacă e finanţată corespunzător. Cum să cred într-un pachet legislativ care merge pe ideea alocării a 16 la sută din bugetul general consolidat sau aş putea crede, dar am un semn de întrebare asupra a ceea ce ar putea vota peste 7 luni parlamentarii României, dacă vor proroga articolul în cauză sau dacă vor aloca 15% din bugetul general consolidat. Din surse, în momentul de faţă, ştim foarte clar că se merge pe prorogare. Şi atunci despre ce vorbim? (…) Într-un fel sau altul ne vom întoarce la catedră, dar problema aceasta va rămâne (…) Găsim doar justificări, nu se poate, deficitul, nu sunt bani. Nu e treaba noastră, e treaba unui Executiv, treaba unor politicieni care ar trebui să îşi facă datoria”, a conchis Marius Nistor.

 

Citește și EXCLUSIV Marius Budăi nu știe dacă greva profesorilor se încheie: ”Nu ține de noi. Noi am pus în practică, prin lege, tot ce am discutat”