Când trebuie să te cântăreşti şi cum se explică kilogramele în plus de pe o zi pe alta

Cântăritul în cursul zilei este inutil pentru că nu arată adevărata greutate pe care o avem, atrag atenţia medicii nutriţionişti. Mai ales dacă facem acest lucru seara, când suntem cu un kilogram mai grei decât dimineaţa. Specialiştii recomandă folosirea cântarului electronic şi anumite zile din săptămână când putem afla cu certitudine câte kilograme cântărim, de fapt.

15 feb. 2017, 15:35
Când trebuie să te cântăreşti şi cum se explică kilogramele în plus de pe o zi pe alta

În „Abecedarul de obezitate” coordonat de prof.dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, sunt recomandate câteva măsuri prin care cei interesaţi de kilogramele în plus pot face un control real al greutăţii lor. Prima dintre recomandări este cântărirea zilnică, dimineaţa, la cel puţin 8-10 ore după ultimul consum alimentar, dezbrăcaţi, după ce am urinat şi am avut scaun.

Efectul psihologic al contactului cu cântarul este semnificativ, potrivit aceleiaşi surse. Utilă este folosirea cântarului electronic care arată atât numărul de kilograme, cât şi de grame, având posibilitatea să observăm cele mai mici modificări de greutate. Cântăritul în cursul zilei este inutil, mai ales seara, când plusul de greutate faţă de dimineaţa este de aproximativ 1 kilogram.

Greutatea trebuie notată într-un jurnal, dar autoevaluarea rezultatelor de bilanţ trebuie să o facem la mijlocul săptămânii, miercuri sau joi dimineaţa. De ce atunci? Pentru că sfârşitul de săptămână este foarte tentant, apar multe situaţii în care ne abatem moderat de la dietă, influenţând greutatea, astfel că luni dimineaţa ea este maximă. Aşadar, valorile reprezentative sunt cele de miercuri sau joi.

În situaţia în care se constată o creştere în greutate de 1-2 kilograme de la o zi la alta ea poate fi cauzată de consumul exagerat de sare – 9 grame, adică 2 linguriţe – care reţin în organism circa 1 litru de apă. Efectul este amplificat de alcool, deci nu este vorba despre acumulare de ţesut gras, ci de retenţie de apă. Îngrăşarea cu 1 kilogram apare după un consum caloric de 9.000 de kilocalorii, ceea ce de la o zi la alta ar fi neobişnuit, scrie adevarul.ro.

Creşterea în greutate a femeilor cu 1-2 kilograme în perioada premenstruală şi parţial în timpul menstruaţiei se explică prin acelaşi mecanism de retenţie hidrică, datorat modificărilor hormonale. Constipaţia sau aveacuarea intestinală incompletă pot produce o creştere în greutate de 1-2 kilograme. Nici această situaţie nu este îngrăşare, mai spun medicii nutriţionişti.

Uneori, deşi repsctăm cu stricteţe dieta hipocalorică şi programul de exerciţii fizice zilnice constatăm o greutate staţionară în prima lună. Fenomenul este cauzat de creşeterea masei musculare, concomitent cu scăderea grăsimii. Doar medicul poate confirma că masa grasă s-a redus atât cantitativ, cât şi procentual, iar masa musculară a crescut.

Citeşte şi Regimuri fulger de slăbit