Când va fi adoptată ordonanța austerității. Ce tăieri pregătește Guvernul Ciucă

Liderii coaliției de guvernare se vor reuni la începutul săptămânii viitoare pentru a decide toate măsurile din ”ordonanța austerității”.

04 mai 2023, 13:01
Când va fi adoptată ordonanța austerității. Ce tăieri pregătește Guvernul Ciucă

Guvernul caută soluții pentru a acoperi gaura de 20 de miliarde de lei de la buget. În cadrul ședinței de coaliție de luni, ministrul de finanțe, Adrian Câciu, va veni cu proiectul de OUG a austerității, iar de la acest proiect vor începe discuțiile.

Citește și: Planul de austeritate al Guvernului. Angajări blocate la stat din 15 mai, salarii îngheţate, taieri masive de cheltuieli în ministere

Înghetarea angajărilor la stat vine deja cu exceptii. Surse politice citate de România TV spun că regula nu se va aplica în Sănătate, în Educatie si nici în sistemul de ordine publică si siguranţă natională. În plus, Coalitia ar vrea să impoziteze pensiile speciale care depăsesc salariul presedintelui.

 

Ce va conține OUG austerității. Măsurile discutate până acum sunt:

  • înghețarea majorărilor salariale în sistemul bugetar
  • interzicerea angajărilor în sistemul de stat de la 15 mai 2023
  • reducerea numărului de membri în consiliile de administrație
  • plafoanele pentru ministere, reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii, potrivit Antena 3.

„În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice şi publice locale”, se precizează în proiectul afalt în lucru la Ministerul de Finanțe.

Citește și: Klaus Iohannis, intervenție în rotativa guvernamentală. Negociază cu PSD. Pe cine vrea ministru

Proiectul prevede şi interdicţia cumulului pensie-salariu.

„Măsurile pe care le avem în vedere atât cu chibzuirea cheltuielilor bugetare, cât și cu creșterea gradului de colectarea vizează tocmai încadrarea în ținta de deficit. Azi am subliniat că instituțiile internaționale au menținut și ridicat pe alocuri ratingul de țară pentru România, motiv pentru care nu cred că ne putem permite anul acesta să nu ne încadrăm în țintele de deficit”, a spus premierul Nicolae Ciucă.