Planul de austeritate al Guvernului. Angajări blocate la stat din 15 mai, salarii îngheţate, taieri masive de cheltuieli în ministere

Supraimpozitarea veniturilor care depăşesc 25.000 de lei brut pe lună NU se va aplica si în mediul privat. Cel putin asta sustine premierul Nicolae Ciucă. Asta în timp ce specialistii analizează dacă un astfel de impozit se poate aplica doar angajatilor din aparatul bugetar.

03 mai 2023, 18:36
Planul de austeritate al Guvernului. Angajări blocate la stat din 15 mai, salarii îngheţate, taieri masive de cheltuieli în ministere

Guvernul caută soluții pentru a acoperi gaura de 20 de miliarde de lei de la buget. Pentru asta, Executivul a venit cu mai multe variante. Măsurile de austeritate pregătite de Guvern sunt:

  • înghețarea majorărilor salariale în sistemul bugetar
  • interzicerea angajărilor în sistemul de stat de la 15 mai 2023
  • reducerea numărului de membri în consiliile de administrație
  • plafoanele pentru ministere, reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii, potrivit Antena 3.

Citește și: Se taie TOATE sporurile. Tot ce este peste salariul de bază, scos din noua lege a salarizării

Proiect de OUG privind măsurile de austeritate aduce și alte tăieri de beneficii pentru bugetari. „De la data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, inclusiv activităţilor finanţate integral din venituri proprii înfiinţate pe lângă acestea, li se interzice achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, (…) mobilier şi aparatură birotică. Asigurarea necesităţilor de bunuri prevăzute la alin. (1) se va putea face numai prin redistribuiri din cadrul aceleiaşi instituţii sau de la alte instituţii publice”, potrivit proiectului.

Conform OUG, angajările sunt stopate la stat: „În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publiceşi publice locale”nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.

Citește și: Ministrul a confirmat: veniturile angajaților din România vor scădea. Cât de mult vor fi reduse sporurile

De asemenea, potrivit OUG, apare intedicţia ca o persoană să facă parte din doua sau mai multe consilii de administraţie. Proiectul prevede şi interdicţia cumulului pensie-salariu.

Ciucă: Nu cred că ne putem permite anul acesta să nu ne încadrăm în țintele de deficit
„Măsurile pe care le avem în vedere atât cu chibzuirea cheltuielilor bugetare, cât și cu creșterea gradului de colectarea vizează tocmai încadrarea în ținta de deficit. Azi am subliniat că instituțiile internaționale au menținut și ridicat pe alocuri ratingul de țară pentru România, motiv pentru care nu cred că ne putem permite anul acesta să nu ne încadrăm în țintele de deficit”, spune Nicolae Ciucă.

Premierul a fost întrebat dacă România riscă să nu se încadreze în acest an în ținta de deficit bugetar. „Încadrarea în țintele de deficit, politice economice și măsurile luate la nivelul guvernului ne-au permis să rămânem în acest trend ascendent”, conchide Ciucă.