Klaus Iohannis, intervenție în rotativa guvernamentală. Negociază cu PSD. Pe cine vrea ministru

Se duc negocieri importante înainte de rotativa guvernamentală care se pare că a fost amânată pentru data de 1 iunie. Liderii coaliției s-au reunit de mai multe ori pentru a pune la punct ultimele detalii, iar surse politice spun că în negocieri ar fi intervenit și președintele Klaus Iohannis.

03 mai 2023, 19:49
Klaus Iohannis, intervenție în rotativa guvernamentală. Negociază cu PSD. Pe cine vrea ministru

PNL și PSD se pregătesc de rotativa guvernamentală. Doar că potrivit unor surse politice, în negocieri ar fi intrat și președintele Klaus Iohannis. Șeful statului ar vrea ca unul dintre consilierii săi să facă parte din noul Guvern. După Bogdan Aurescu și Ligia Deca, Klaus Iohannis l-ar vrea în Guvern și pe Cosmin Marinescu, în prezent consilier prezidențial pe teme economice, au precizat surse politice citate de stiripesurse.ro.

La rotativă, Ministerul Economiei va reveni celor de la PSD, de aceea Klaus Iohannis le-ar fi cerut liberalilor să fie de acord cu renegocierea protocolului. La Economie ar urma să fie instalat Mihai Tudose. Totuși, dacă vor ceda acest minister către PNL/Klaus Iohannis, atunci Tudose ar putea deveni vicepremier și ministru al Apărării.

Citește și: Mare surpriză: cine va reveni în Guvern, cu Marcel Ciolacu premier

De asemenea, PSD vrea să păstreze Transporturile, acolo unde ar dori să-l mențină în funcție pe Sorin Grindeanu.

 

Cine ar fi miniștrii puși de PSD după rotativa guvernamentală

Secretariatul General al Guvernului – Marian Neacșu

Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu

Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila

Ministerul Muncii – cel mai probabil va continua Marius Budăi, deși nu e exclus un new entry

Ministerul Familiei – Gabriela Firea

Ministerul Economiei – este vehiculat europarlamentarul Mihai Tudose

Ministerul Agriculturii – Nu este exclus că Petre Daea să continue totuși, dar este vehiculat numele lui Florin Ionuț Barbu, președintele comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.

Ministerul Apărării- Angel Tilvăr sau Mihai Tudose, dacă Ministerul Economiei trece la PNL & Klaus Iohannis

 

Ministere PNL

Cancelaria premierului: Mircea Abrudean va continua cel mai probabil

Vicepremier: Există posibilitatea ca Nicolae Ciucă să rămână în Guvern. Nu este sigur dacă va accepta fără portofoliu sau cu portofoliu. Dacă va lua portofoliu se vorbește de Interne/ Un alt nume pentru vicepremier este cel al prim-vicepreședintelui Rareș Bogdan, dar este puțin probabil ca acesta să părăsească locul de europarlamentar

Ministerul Finanțelor – există șanse ca fostul ministru Alexandru Nazare să revină susținut de prim-vicepreședintele Iulian Dumitrescu/ Dorință de a prelua mandatul este și din partea șefului PNL Sector 1, Sebastian Burduja, actual titular la Comunicații. Planurile ar putea fi date peste cap dacă președintele Klaus Iohannis va insista ca actualul consilier prezidențial pe probleme economice, Cosmin Marinescu, să intre în Guvern.

Ministerul de Interne – Foarte probabil ca Lucian Bode să continue. Este vehiculat și numele prim-vicepreședintelui Dan Motreanu

Ministerul Educației – Ligia Deca va continua

Ministerul Fonduri Europene –  Marcel Boloș

Ministerul Comunicațiilor – Sebastian Burduja ar putea continua dacă va rezista votului din partid și de aceea este pregătit și Sabin Sărmas

Ministerul Energiei – foarte posibil ca actulul ministrul Virgil Popescu să părăsească guvernul, dar nu 100%. Discuțiile continuă în PNL pentru acest minister foarte important.

Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu

Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu poate continua fără probleme, dar postul este dorit și de Luminița Teodora Odobescu, consilier prezidențial sau Alina Gorghiu, vicepreședinte PNL.

Urmărește-ne: