Candidata Franţei la funcţia de comisar european a fost inculpată

Fosta eurodeputată franceză Sylvie Goulard, ce fusese iniţial propusă pentru postul de comisar european în noul executiv comunitar, a fost inculpată vineri pentru presupuse angajări fictive ale unor asistenţi de eurodeputaţi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

02 dec. 2019, 16:11
Candidata Franţei la funcţia de comisar european a fost inculpată

Sylvie Goulard, care nu a fost numită în noua Comisie Europeană din cauza acestei anchete, a fost inculpată pentru deturnare de fonduri publice, după audierea ei la tribunalul din Paris.

Magistraţii tribunalului din Paris au inculpat din 15 noiembrie mai multe persoane în cadrul acestei anchete, în special pentru ”complicitate la deturnare de fonduri publice”. Printre acestea se află fostul ministru al justiţiei Michel Mercier şi directorul financiar al partidului centrist MoDem, Alexandre Nardella. Preşedintele MoDem, François Bayrou, este convocat pentru vineri.

Magistraţii încearcă să stabilească dacă unii asistenţi parlamentari au fost remuneraţi din fondurile Parlamentului European atunci când ei de fapt prestau alte sarcini pentru partidul centrist. Lansarea unei anchete preliminare de Parchetul din Paris, în iunie 2017, a dus la demisia lui Bayrou din funcţia de ministru al justiţiei, precum şi la cele ale lui Marielle de Sarnez din funcţia de ministru al afacerilor europene şi Sylvie Goulard din funcţia de ministru al forţelor armate.
Locul în noua Comisie Europeană.

Citeşte şi Adina Vălean a primit aviz pozitiv din partea Comisiei JURI a Parlamentului European. Audierea în Comisia de transporturi, joi

Acest caz, pe lângă controversa privind serviciile prestate pentru un grup de reflecţie american, a costat-o pe Sylvie Goulard locul în noua Comisie Europeană, fiind respinsă în octombrie de către eurodeputaţi. Fostă europarlamentară (2009-2017), în prezent viceguvernator al Băncii Franţei, ea a acceptat în această vară să ramburseze Parlamentului European suma de 45.000 de euro. Această sumă este echivalentul salariului pe opt luni al unuia dintre asistenţii săi, Stéphane Thérou, pentru care ea nu a putut prezenta ”dovada muncii”. La 30 august, Parlamentul European a închis acest caz.

MoDem nu este singura formaţiune politică aflată în vizorul justiţiei pentru presupuse locuri de muncă fictive în Parlamentul European. O anchetă similară a fost deschisă pentru France Insoumise (LFI, stânga radicală) şi pentru Frontul Naţional (FN, extremă dreapta), în care aproximativ 20 de persoane, inclusiv Marine Le Pen, au fost inculpate.