Candidaţii propuşi pentru numirea la şefia Parchetului General, DNA şi DIICOT, audiaţi la CSM în 11 februarie

Cei trei magistraţi propuşi pentru numirea la şefia Parchetului General, DNA şi DIICOT vor fi audiaţi pe 11 februarie de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, a anunţat, miercuri, CSM.

RomaniaTV.net
22 ian. 2020, 10:28
Candidaţii propuşi pentru numirea la şefia Parchetului General, DNA şi DIICOT, audiaţi la CSM în 11 februarie

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit calendarul pentru examinarea propunerii ministrului Justiţiei de avizare a numirii Gabrielei Scutea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a lui Crin Nicu Bologa în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Giorgianei Elena Hosu în funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Miercuri, vor fi puse în dezbatere publică proiectele de management şi se vor efectua verificările asupra candidaturilor, urmând ca pe data de 11 februarie să fie analizat rezultatul verificărilor şi să fie intervievaţi candidaţii, în intervalul orar 10,00 – 15,30.

Ulterior, între 11 şi 14 februarie, se vor transmite avizele către Ministerul Justiţiei, menţionează Consiliul.

Ministrul Justiţiei a anunţat, marţi, că Gabriela Scutea este propunerea sa pentru funcţia de procuror general al României. Pentru funcţia de procuror şef al DNA este propus Crin Bologa, în timp ce pentru şefia DIICOT a fost propusă Giorgiana Hosu, actualul procuror şef interimar al Direcţiei. 

Cătălin Predoiu a precizat că a ales candidaţii care au prezentat simultan competenţă şi experienţă şi că s-a ferit de experimente.

„Am ales candidaţii care au prezentat simultan competenţă şi experienţă. M-am ferit de experimente, pentru că situţia în care se află Ministerul Public nu permite experimente”, a declarat Predoiu.

Propunerile ministrului Justiţiei vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei înaintează propunerile Preşedintelui României, în vederea numirii în funcţiile de conducere.

„Voi înainta propunerile către CSM – Secţia de procurori în vederea avizării în termenul anunţat iniţial de Ministerul Justiţiei, respectiv mâine, 22 ianuarie”, a spus Predoiu.

Selecţia s-a făcut în condiţiile prevăzute de Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.