Canicula a provocat prima fatalitate. Un bărbat de 48 de ani din Satu Mare a murit

Un bărbat, în vârstă de 48 de ani, din orașul Satu Mare a devenit prima victimă a caniculei care a cuprins toată țara în ultimele zile.

30 iun. 2022, 18:14
Canicula a provocat prima fatalitate. Un bărbat de  48 de ani din Satu Mare a murit

Sătmăreanul a murit după ce i s-a făcut rău pe stradă din cauza căldurii.O vecină l-a găsit pe bărbatul căzut la pământ şi a sunat imediat la 112.

Bărbatul de 48 de ani din Satu Mare nu a mai putut fi salvat

Medicii sosiţi la faţa locului s-au chinuit zeci de minute pentru a-l salva, dar fără succes. Sătmărenii au fost avertizați prin sistemul RO-Alert cu privire la temperaturile extreme.

Pompierii au făcut apel la locuitorii județului să țină cont de măsurile de precauție și să fie atenți mai ales la copii și la persoanele vârstnice, aceștia fiind cei mai vulnerabili în fața caniculei.

Cod roșu de caniculă, astăzi, în România

Meteorologii ANM au emis primul cod roşu de caniculă din acest an în România. În şase judeţe din vestul ţării sunt aşteptate temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat. În est şi sud, după căldurile sufocante, sunt aşteptate furtuni.

ANM a emis AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru 30 iunie și 1 iulie pentru val de căldură și disconfort termic ridicat.

„În intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade”, a transmis ANM.

COD PORTOCALIU pentru 30 iunie și 1 iulie de val de căldură persistent și disconfort termic accentuat local Banat, Transilvania și Moldova.

În zilele de joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme”, a mai transmis ANM.

Citeşte şi: Prognoza meteo 30 iunie. Caniculă şi disconfort termic ridicat. Se anunţă cea mai călduroasă zi din 2022. De când revin ploile

COD ROȘU de temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat

Citeşte şi: Prognoză vara 2022. Gabriela Băncilă (ANM): „Masa de aer tropical vine peste România”. Unde scăpăm de „cupola de foc”

Joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38…39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36…37 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20…24 de grade.

Nu vor lipsi nici furtunile

Meteorologii ANM au emis ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 30 iunie, ora 14 – 30 iunie, ora 21, pentru instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În cea mai mare parte a Moldovei, în nordul Dobrogei, estul Munteniei, precum și local în zona Carpaților Meridionali și Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (cu viteze de peste 55…70 km/h), descărcări electrice, averse torențiale și izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp.”, a mai transmis ANM.