Caniculă în România. Cum îţi protejezi animalul de companie în zilele toride

Site-urile şi publicaţiile sunt pline vara de sfaturi referitoare la cele mai potrivite metode de a ne apăra pe noi sau copiii noştri de caniculă, dar puţini se gândesc că şi animalele de companie au nevoie de protecţie în faţa temperaturilor extrem de ridicate şi a soarelui arzător.

RomaniaTV.net
07 iul. 2015, 14:12

Toţi ştim că în zilele toride este foarte important să ne hidratăm corespunzător, să purtăm haine lejere şi care ne apără de soare, iar pe zonele expuse să folosim creme cu protecţie solară. Dar la fel de important este să ştim să ne îngrijim şi animalele în zilele caniculare, câinii şi pisicile fiind la fel de expuşi ca şi oamenii la deshidratare, insolaţie sau arsuri solare.

Vă propunem, deci, câteva sfaturi privind protecţia animalelor în zilele fierbinţi de vară:

Animalele pot suferi şi ele arsuri solare. Cele mai expuse la aces risc sunt cele cu piele subţire, albă şi cele cu blana albă. Dacă nu ştiaţi până acum, este bine să le aplicaţi o cremă cu protecţie solară potrivită şi pentru animale pe extremităţile expuse la soare, cum ar fi vârfurile urechilor.

Insolaţia poate să apară şi la animalele de companie. Simptomele care ar trebui să te îngrijoreze sunt gâfâitul excesiv, salivarea excesivă, convulsiile, leşinul şi starea de şoc. Dacă observi vreunul dintre aceste simptome la animalul tău, du-l imediat într-un loc răcoros, fă-i un duş, dar nu cu apă rece ca gheaţa, ci mai degrabă călâie, înfăşoară-l în prosoape ude şi du-l fuga la veterinar.

Câinii îşi pot arde „pernuţele” pe caldarâmul încins, aşa că aigrijă să îţi plimbi animalul la ore la care temperaturile nu sunt atât de ridicate. Este important ca, atunci când ieşiţi afară, să ai cu tine o sticlă cu apă pentru animalul tău.

Pentru a-i oferi un moment răcoros animalului, poţi să-i îngheţi mâncarea, amestecând-o cu puţină apă şi băgând-o apoi la congelator, într-un pahar, vreme de câteva ore. Apoi îi vei putea oferi o „îngheţată” pe care cu siguranţă o va aprecia şi este foarte puţin probabil să facă roşu în gât.

Dacă pleci cu maşina şi îţi iei animalul cu tine, să nu-l laşi niciun moment singur în automobil. Temperatura în interior poate creşte foarte mult în doar câteva minute, dacă maşina este lăsată în soare, chiar dacă ai lăsat geamul puţin deschis, ca animalul să aibă aer.

Dacă îţi iei animalul pe plajă, la mare, ar fi ine să ştii că nu toţi câinii ştiu să înoate „de la mama natură”, aşa că nu te hazarda să-l arunci în valuri, convins că va ieşi el la mal. Nu doar că poate nu va şti să înoate, dar panica i-ar putea provoca un atac de cord, iar asta cu siguranţă ţi-ar strica vacanţa. În plus, nisipul şi sarea din apă pot dăuna lăbuţelor sale, aşa că fii atent să-l speli bine când vă întoarceţi de la plajă.

Dacă mergeţi la iarbă verde sau cu cortul, asiguraţi-vă că animalul vă ascultă şi nu pleacă prea departe. Instalaţiile de gătit la cort trebuie să fie mereu supravegheate, pentru a nu risca un dezastru. În zonele de munte, nu vă lăsaţi căţelul să se apropie prea mult de marginile prăpăstiilor sau să meargă pe stânci.

De asemenea, fiţi atenţi la seminţele de iarbă care se pot agăţa de urechi sau care îi pot răni la lăbuţe.