Capcana de pe litoralul românesc. Ce spune un expert: „Aceste plaje ascund un pericol care este reprezentat de curenții rip”

Litoralul românesc ascunde o capcană periculoasă care îi poate împinge pe turiști la un pas mai aproape de a-și pierde viața.

11 iul. 2023, 17:41
Capcana de pe litoralul românesc. Ce spune un expert: „Aceste plaje ascund un pericol care este reprezentat de curenții rip”
Curenții rip fac victime pe litoralul românesc

Un profesor de la Facultatea de Geografie din cadrul Universității din București a explicat într-un videoclip din seria Doza UB de Știință care este unul dintre cele mai mari pericole de pe litoralul românesc. Este vorba despre curenții rip care trag oamenii în larg cu viteze mari și care produc anual decese.

„Acești curenți sunt formați în anumite condiții specifice, printr-o combinație de morfologie submersă, deci de relief submers și de hidrodinamică, deci de comportament al valurilor și amintim aici anumite înălțimi, anumite perioade și anumite direcții ale valurilor”, explică profesorul Florin Tătui.

Citește și: Alertă pe litoralul românesc! Este plin de hoți. Care e cea mai nouă metodă pe care o folosesc și cum poți să te ferești

„În cazul nefericit în care sunteți prinși de un astfel de curent rip și simțiți că sunteți trași către larg, în primul rând, trebuie să rămâneți calmi, să nu vă agitați și să încercați cât mai mult posibil să plutiți, spuneam mai devreme că acești curenți nu ne trag la fund, ci plutim în cadrul lor către larg, e adevărat – cu viteze destul de mari.

În al doilea rând, încercați să agitați mâinile și să strigați după ajutor către cele mai apropiate persoane sau către salvamarul de pe plajă. Niciodată nu trebuie să încercați să înotați împotriva curentului. Întotdeauna trebuie să înotăm paralel cu plaja până în momentul în care simțim că nu mai suntem trași către larg de acești curenți și abia după aceea să înotăm spre plajă”, a continuat acesta.

Profesorul susține că gradul de conștientizare în rândul românilor este redus, lucru care duce anual la numeroase tragedii.

„Trebuie să începem o discuție foarte serioasă la nivelul societății românești, legată de prezența acestor curenți rip, de faptul că trebuie să acceptăm acest lucru – că acești curenți există pe plajele românești – și de modalitățile prin care putem crește gradul de conștientizare a publicului larg în legătură cu pericolele exercitate de acești curenți și de soluțiile pe care trebuie să le aplicăm în viitorul foarte apropiat.

Majoritatea salvamarilor cunosc foarte bine locurile în care se formează acești curenți rip. Deci, practic, dacă ești un turist și ajungi pentru prima dată într-un anumit sector de plajă, cel mai bine ar fi să ai o scurtă discuție cu salvamarul din zona respectivă și să-l întrebi despre eventualitatea de producere în ziua respectivă a unor astfel de curenți”, îi sfătuiește profesorul Tătui pe turiști.

Citește și: Prețurile explodează pe litoralul românesc! Ouăle ochiuri au ajuns să aibă preț de delicatesă

Ce sunt curenții rip

Profesorul mai explică și ce sunt acest curenți și cum se formează aceștia, de fapt.

„Suntem deja la începutul sezonului estival și turiștii au început să populeze plajele românești ale Mării Negre. Puțini însă dintre ei știu că aceste plaje ascund un pericol care este reprezentat de curenții rip. Curenții rip reprezintă niște curenți de apă care sunt orientați către larg, deci către largul mării din zona de plajă spre largul mării, sunt niște curenți aproximativ perpendicular pe plajă și care se caracterizează printr-o curgere orizontală a apei. Acest lucru înseamnă că ei nu au o curgere verticală, turbulentă, deci nu sunt niște curenți care să tragă turiștii la fund, ci, din contră, sunt niște curenți care acționează în orizontul de suprafață și trag persoanele la suprafața apei către larg”, a mai spus acesta, potrivit edupedu.ro.