Capela Sixtină a fost închisă în vederea pregătirii Conclavului

Capela Sixtină a fost închisă marţi, începând de la ora 12.00 GMT (14.00, ora României), în vederea organizării viitorului Conclav, a cărui dată nu este cunoscută încă, au anunţat Muzeele de la Vatican.

RomaniaTV.net
05 mart. 2013, 14:31
Capela Sixtină a fost închisă în vederea pregătirii Conclavului

Celebra capelă pictată de Michelangelo a rămas deschisă în timpul demisiei lui Benedict al XVI-lea, joia trecută. Alte părţi ale muzeelor de la Vatican, inclusiv Apartamentul Borgia sau colecţia de artă religioasă modernă, vor putea fi vizitate în continuare.

Potrivit Constituţiei apostolice (care reglementează Conclavul în cele mai mici detalii), „Congregaţia Generală” a cardinalilor este care va aproba începerea lucrărilor.

Capela este unul dintre cele mai vizitate locuri din Vatican.

Cardinalii electori se vor închide în interiorul acesteia „con-clave” („cu cheia”) pentru a-l alege pe succesorul lui Petru, timp în care nu vor comunica şi nu vor avea nicio legătură cu exteriorul, sub ameninţarea excomunicării.

 „Tot materialul necesar” este pregătit pentru a proceda rapid la amenajarea Capelei, a precizat sâmbăta trecută părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt la Sfântul Scaun.

  Este vorba despre instalarea unui şemineu prin care va ieşi un fum alb ce va anunţa „urbi et orbi” (către cetate şi către lume) alegerea celui de-al 266-lea Papă din istoria Bisericii Catolice.

Începând de luni, primele „Congregaţii Generale” reunesc cardinalii electori, cei cu vârsta sub 80 de ani, dar şi pe cei care au depăşit această vârstă. Ele permit punerea problemelor pe masă şi definirea mai exactă a profilului viitorului Pontif. Candidaturile se oficializează, în general, în timpul acestor „Congregaţii”.