Căpitanul Oana Ardelean a devenit prima femeie-pilot instructor pe un avion cu reacţie din Forţele Aeriene Române

Publicat: Joi, 11 Octombrie 2018 15:15 // Actualizat: Joi, 11 Octombrie 2018 15:15 // Sursa: romaniatv.net

Căpitanul Oana Andreea Ardelean a devenit, joi, prima femeie-pilot instructor pe un avion echipat cu motor cu reacţie din cadrul Forţelor Aeriene Române. Certificarea s-a făcut după un zbor în care Oana Ardelean a urcat în carlinga avionului în postul al doilea de pilotaj, cel destinat instructorului, iar instructorul care a evaluat-o a zburat pe locul destinat elevului.

Zborul a durat 30 de minute, timp în care Oana Ardelean şi-a dovedit calităţile pedagogice, dar şi pe cele de pilot, explicând şi executând totodată manevre de luptă, loopinguri şi tonouri.

"O misiune foarte bine pregătită, foarte bine executată, nu am avut deloc emoţii ca elev în această misiune. Cunosc foarte bine pilotul cu care am zburat şi nu a ajuns în această poziţie întâmplător. Are toate calităţile necesare pentru a fi în cabina a doua a acestui avion, respectiv răbdare, dedicaţie, puterea de a transmite experienţa acumulată şi, în primul rând, empatia. Pe lângă acestea, dezinvoltura cu care execută manevrele şi o experienţă profesională foarte bună i-au oferit posibilitatea de a ajunge aici", a declarat instructorul Marius Ioniţă.

Proaspătul instructor a povestit că nu a avut deloc emoţii pentru acest zbor şi chiar dacă este prima femeie devenită instructor pe un avion echipat cu motor cu reacţie Oana Ardelean consideră acest lucru unul normal.

"Cred că este o continuare normală a carierei mele de pilot, eu am ales să fac asta de când eram la cursul de bază. Sunt prima femeie instructor pe un avion cu motor cu reacţie. Femei-pilot mai sunt, dar azi am devenit prima femeie instructor. Nu cred că este mai greu sau mai uşor pentru o femeie decât pentru un bărbat să acceadă într-o asemenea poziţie. Ai nevoie de aceeaşi îndemânare, aceleaşi calităţi, aceeaşi pasiune şi dragoste de zbor. Nu sunt cu nimic mai specială decât alte femei-pilot. Acum îi voi învaţa pe alţii, dar şi eu voi învăţa de la alţii. Poate nu voi învăţa să zbor de la studenţii mei, dar sigur voi învăţa de la ei să fiu un bun profesor", a declarat Oana Ardelean.

Căpitanul Oana Andreea Ardelean are 30 de ani şi este din Slobozia. A decis să devină pilot încă din clasa a VII-a şi faptul că la acea vreme Academia Forţelor Aeriene nu accepta femei la admitere nu a descurajat-o deloc. Ea a urmat cursurile Liceului Militar de la Breaza, iar abia după terminarea liceului, în anul 2007, femeile au început să fie admise în cadrul Forţelor Aeriene. A absolvit Academia Forţelor Aeriene în anul 2010, iar din anul 2011 este pilot în Escadrila 2 de Instrucţie de la Boboc. A absolvit cursul de pregătire al piloţilor în SUA în anul 2015, dar şi alte numeroase cursuri în ţară şi străinătate.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
femeie pilot Forţele Aeriene Române oana ardelean
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8747
RON
29 Oct
noapte 10 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H