Capsula Soyuz, cu trei astronauţi la bord, s-a conectat cu succes la Staţia Spaţială Internaţională

Capsula Soyuz TMA-04M, care transporta doi cosmonauţi ruşi şi un astronaut american, s-a conectat cu succes, joi, la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), la bordul căreia cei trei exploratori spaţiali vor rămâne până în luna septembrie, a anunţat agenţia spaţială rusă Roskosmos.

RomaniaTV.net
17 mai 2012, 13:47
Capsula Soyuz, cu trei astronauţi la bord, s-a conectat cu succes la Staţia Spaţială Internaţională

„Capsula Soyuz TMA-04M s-a conectat la ora 04.36 GMT la modulul de cercetare MIM-2 al Staţiei Spaţiale Internaţionale”, se afirmă în comunicatul emis de Roskosmos.

„Uşile de comunicare vor fi deschise după ce va fi verificată etanşeitatea conectării dintre capsulă şi modul”, în jurul orei 08.00 GMT, a precizat agenţia rusă.

Ruşii Ghenadi Padalka şi Serghei Revine şi americanul Joseph Acaba au decolat, marţi, la ora 03.01 GMT de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, capsula lor Soyuz fiind propulsată în spaţiu cu o rachetă purtătoare având acelaşi nume.

Capsula a fost plasată pe orbită fără probleme, la câteva minute de la decolare.

Comandantul misiunii Soyuz TMA-04M, Ghenadi Padalka, se află la cel de-al patrulea zbor în spaţiu şi a petrecut un total de 585 de ore pe orbita terestră, efectuând numeroase ieşiri în spaţiu.

Rusul Serghei Revine efectuează primul său zbor spaţial, iar pentru americanul Joseph Acaba aceasta va fi prima lui misiune lungă în spaţiu – va avea o durată de 126 de zile -, după un prim zbor de scurtă durată.

Cei trei astronauţi se vor alătura rusului Oleg Kononenko, americanului Don Pettit şi olandezului Andre Kuipers, aflaţi în prezent la bordul ISS.

După ultimul zbor al unei navete spaţiale americane, în iulie 2011, NASA depinde de capsulele ruseşti Soyuz pentru a-şi trimite astonauţii la bordul ISS, până la crearea unui nou vehicul spaţial american, prevăzut să fie lansat cel mai devreme în anul 2015. Statele Unite plătesc Rusiei cel puţin 50 de milioane de dolari pentru fiecare astronaut transportat la bordul ISS.

Lansarea acestei capsule Soyuz a fost amânată timp de o lună şi jumătate, după descoperirea unei fisuri într-unul din pereţii vehiculului spaţial prevăzut iniţial pentru această misiune, la care s-a renunţat apoi din motive de securitate.

Rusia a cunoscut o serie de eşecuri în sectorul spaţial în ultimii ani, care au cauzat pierderea mai multor sateliţi, dar şi distrugerea unui vehicul de tip cargo care urma să aprovizioneze ISS.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.